София Филм Фест в разгара си

|
Награденият с “Оскар” филм “Капоти” срещна българските си зрители на 12 март в рамките на юбилейния София Филм Фест.
Дебютът на младия режисьор Бенет Милър се гради върху великолепното изпълнение на Филип Сиймур Хофман (получил и “Оскар”-а за главна мъжка роля). Атмосферата е реална, почти физически осезаема, в същото време до известна степен дистанцирана и хладна. Историята на написването на гениалния роман “Хладнокръвно” фокусира вниманието върху пътя на творец със свръх изострена сетивност и, както е в много случаи, с огромно его, който пресича границите и навлиза в непознати територии на литературата и на човешката същност, за да създаде емблематично произведение, но и самият той да бъде разтърсен из основи.
Поради отсъствието на “9 рота” от фестивала, в зала 1 на НДК след това при голям зрителски интерес се прожектира “Животът на Брайън”.
Филмът “Мурк”, представен от актьора Мортен Людсхофт, сложи началото на Международния конкурс на фестивала в кино Люмиер от 18.30 часа. Стряскащият психологически трилър на Яник Йохансен разказва как мъж на име Якоб започва разследване на странните обстоятелства около смъртта на сестра си в сватбената й нощ.
Пак там бе представен и първият филм на известния сценарист и писател Крейг Лукас – “Приятелят Гал”. Филмът е заснет през 2005г. и през същата е номиниран за Голямата награда на журито в Сънданс. Лукас разказва за начинаещ писател и автор на сценарии, който се въвлича в любовен триъгълник с увлекателна жена, съпруга на изпълнителния продуцент на филма. Актьорският състав във филма пък е повече от забележителен – Патриша Кларксън, Кембъл Скот и една от новите надежди на Холивуд - Питър Сарсгаард. В Дома на киното Павел Лунгин разказва с много самоирония и хумор за настоящи и отминали събития в “Бедни роднини” – филм за реалностите на живота преди и сега, поднесен с точната доза свежест и интрига.
Понеделник, 13 март, поднесе на любителите на независимото кино възможността да гледат “Песен на песните” на младия режисьор Джош Апигнанеси. Лентата, представена от самия Апигнанеси, по нищо не показва, че е дебютна творба. Действие почти липсва, акцентът е върху актьорската игра и изобилието от символи, много от които сигурно остават неуловени и неразтълкувани, тъй като са прекалено еврейски. Като цяло обаче идеята за религиозния догматизъм, който притиска човешкото съзнание до степен да доведе до изблици, насочени към съвсем различни области, отношенията в едно семейство и в една общност, особено характерна като еврейската, всичко това е дисектирано със сръчна прецизност, но липсва изненадата, разтърсването, бръкването в душата, което да те накара да се познаеш и да съпреживееш. Друг независим филм за деня бе втория пълнометражен филм на турския режисьор Семих Капланоглу - “Падението на ангела”. Лентата е носител на наградата на ФИПРЕССИ на кинофестивала в Истанбул`05, както и на наградата на независимите филмови фестивали в Барселона.
Във вторник акцентите на фестивалния ден бяха “Бялата графиня”, най-новият филм на първата дама на британското кино Ванеса Редгрейв, с участието на дъщеря й Наташа Ричардсън, сестра й Лин Редгрейв и Ралф Файнс; един от най-нашумелите руски филми на 2005 г. - “Статски съветник”, който има две награди “Златен орел“ – за най-добър актьор на Никита Михалков и за поддържащ актьор на Константин Хабенски; и “Истанбулски приказки” – съвместна работа на режисьорите Юмит Юнал, Кудрет Сабанджи и Селим Демирделен, който представя духа на Истанбул сякаш в приказка.
Сред предизвикателствата в средата на седмицата е изненадата, която френският телевизионен гигант TV5MONDE поднася на любителите киномани - преди прожекцията на френския филм “Дуу-Оп” (Doo-wop) от 21 часа на 15.03.2006 в кино Люмиер – Зала 11 на НДК на зрителите ще бъдат раздадени специални подаръци от дългогодишния медиен партньор на фестивала, Безплатната програма TV5, чиято основна цел е да разпространява френския език и култура и участва активно в културния живот на България, промени името си на TV5MONDE в началото на 2006 година и разнообрази своята програма, за да я адаптира към световните тенденции и културното многообразие на всички страни, където се разпространява.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *