София Филм Фест ще представи “Майстора и Маргарита”.

|
Специална прожекция на 13-я София Филм Фест ще има екранизацията на Владимир Бортко по романа на Михаил Булгаков “Майстора и Маргарита”, снимана и в България. Филмът ще бъде показан на 21 март от 21.00 ч. на извънредна нощна прожекция, на която ще бъдат излъчени всички епизоди на сериала!
Излъчването на телевизионната версия на “Майстора и Маргарита” се оказва най-голямото събитие за Русия в края на 2006 г. Въодушевлението е продиктувано и от един друг факт: около този роман винаги са витаели мистерии, включително и това, че е орисан да не се поддава на екранизиране. За да разсее напрежението, режисьорът Бортко казва пред медиите: "Няма никаква мистерия! Романът не е сниман досега по най-банални причини - в Съветския съюз пречеше идеологията, в Русия - липсата на пари."
Иначе “Майстора и Маргарита” има не една или две екранизации. Първата е на полския режисьор Анджей Вайда, който през 1971 г. снима филма “Пилат и другите”, но използва само библейските сцени на романа. Година по-късно излиза италианско-югославския филм "Майстора и Маргарита" на режисьора Александър Петрович, който обаче в голямата си част се превръща в антисъветска сатира.
Елем Климов прави опит да филмира романа, като в проекта е било предвидено участие и на Холивуд, но плановете се провалят. През 1988 г. полякът Мачек Войтишко снима седемсериен филм за телевизията, който обаче минава без успех. Междувременно почти няма голям режисьор - Андрей Тарковски, Елдар Рязанов, Елем Климов - който да не се е опитвал да направи своя версия на "Майстора и Маргарита" и по някакви причини да се е осуетявал.
Единственият оцелял проект е на Юрий Кара, но накрая започва дело между режисьора и продуцентите за авторските права на филма, а в същото време филмът “мистериозно изчезва”, както пишат медиите, от бюрото на режисьора. По-късно бил открит в частна колекция.
През 70-те и 80-те години на ХХ век има няколко чужди адаптации, но в началото на 90-те няколкото опита на руски режисьори завършват с пълен провал. Бортко признава, че имал големи проблеми с кастинга, и технически проблеми отложили премиерата на филма. Сериалът се състои от 10 серии и струва 4,2 милиона евро. Една трета от него е със специални ефекти.
За котарака Бегемот имало оферта от Холивуд за робот, който струва 3 милиона долара, но режисьорът предпочел комбинацията от истинска котка, актьор и механично устройство, което кара очите на котката да мигат. Филмът е сниман в Москва, Санкт Петербург, Крим, България и Израел.
 :

По материали на София Филм Фест
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *