Спасиха 70 от иконите на Странджа

|
Седемдесет от иконите на Странджа с историческа и художествена стойност заживяха нов живот. Това стана възможно, след като общината отпусна за реставрацията им макар и символичната сума от 2 000 лева. Реставрацията е дело на екипа на художника Климент Атанасов.
Всички икони са дошли от нас от запустели църкви и параклиси на митичната планина и от дарения. За събирането им са направени поредица от експедиции от Несебър до Малко Търново. Първата спасителна експедиция е проведена още през 1955 г. Иконите са част от фонда на бургаската галерия.
“Странджанската икона е най-ценена от специалистите, не само защото зографите се отличават с точна ръка, а защото има иконографски елементи без аналог в страната”, обясни изкуствоведката Пенка Седларска.
Един от тачените светци в Странджа е Модест – покровител на чифтовите животни (има две негови икони в експозицията), Св. Стилиян – покровител на момченцата. Голям брой икони има на Св. Георги – изключително тачен в един неспокоен район, каквато е Странджа планина и Св. Йоан Кръстител – който отговаря на бита, морала и поминъка на хората от този край.
На преден план са иконите на Богородица и на Св. св. Константин и Елена, които са свързани с обичая “нестинарство”.
Странджанската икона е интересна и за специалисти, и за гости и туристи. С уникалната експозиция в Градската художествена галерия “Петко Задгорски” в Бургас се откриха Празниците на града, които ще съвпаднат с Никулден и ще продължат до 9 декември.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *