Спектакъл без задръжки превръща Филмотечно кино „Одеон“ и в сцена

|
Първият по рода си у нас кино-театрален проект STOP на Любен Кънев впуска зрителите в опасна игра

Киното и театърът се срещат за пръв път на българска сцена в авторския моноспектакъл STOP на Любен Кънев, популярен като инспектор Тодоров в екипа на комисар Попов в култовия сериал на БНТ „Под прикритие“. В този си проект обаче актьорът преминава на страната на лошите. Той е безскрупулен костюмар, мачкащ всичко по пътя, за да постигне целите си. Героят му е хищник, играещ с жертвите си като с мишки, разкъсващ, разярен, сексуално агресивен. Като персонаж от филм на Куентин Тарантино, за когото задръжки не съществуват.

За STOP сцената на емблематичното Филмотечно кино „Одеон“, намиращо се точно срещу любимото на софиянци място за срещи „Попа“, се превръща в своеобразна съдебна зала, където един изпълнителен директор на банка признава греховете си, разказва за делата си, проявява съвест, моли за прошка и същевременно споделя, че мечтае за любов. А зрителите (в случая и заседатели) се оказват изненадващо замесени в действието, биват подложени на игрови експеримент, като в края едни могат да оневинят героя, а други – да го обявят за виновен.

Любен Кънев пише текста преди повече от две години. Любопитен факт е, че взима решението да го покаже в иновативната кино-театрална форма, на която е и режисьор, през 2014-а. Съвпадение е, че точно по това време у нас настъпва истинска банкова криза. Редактор на STOP, който наскоро се игра благотворително в затвора за непълнолетни в Бойчиновци (репортаж от събитието - http://www.btv.bg/video/shows/predi-obed/videos/teatar-zad-reshetkite.html), е поетът Стефан Иванов, познат с работата си по пиесите на Театрална работилница „Сфумато” – „Ателие между празниците”, „Медея - майка ми”, „Презрението”.

Втората премиера на спектакъла ще се състои на 31 март (вторник) от 19:00 ч. във Филмотечно кино „Одеон“. Билетите са пуснати в продажба на касата там.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *