Спектакъл за корените и крилете

|
Театралният режисьор Симеон Димитров се представи в нова светлина като режисира спектакъла „Криле и Корени” с участието на Смесен хор „Бургас” и Танцова компания „ДЮН”, който се играе на сцената на Дома на нефтохимика в Бургас.
Продукцията се осъществява от Младежки културен център и Сдружение “Танц БГ”. Диригент на хор „Бургас” е Светла Стоева, а хореографията е на Петя Стойкова.
Спектакълът представя съвременна интерпретация на фрагменти от българския фолклор като синтезира изразните средства на съвременния танц и хоровото пеене. Визуалната среда включва и мултимедийни прожекции на картини от традиционното българско ежедневие, заснети от оператора Христо Димитров - Хиндо, както и фотографии на млади автори от състоялата се по-рано Фотографска експедиция в селата Мугла, Гьоврен и Тешел (Родопите).
Спектакълът се ражда като следствие от проекта „Корени” на Сдружение „Танц БГ”. В него са включени Фотографска експедиция в Родопите, Изложба, Танцови ателиета и дискусии за българското фолклорно наследство. Проектът се реализира с подкрепата на Държавна агенция за младежта и спорта.
Спектакълът не е само механичен синтез. Той е непосредствен, вълнуващ и запомнящ се като идейни внушения за българщината и корените на българското духовното наследство, което ние сме длъжни да запазим и пренесем в Европа, без да позволим да то бъде обругано и заличено. Само така ние самите ще имаме достойнството да се наричаме българи.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *