Специално участие на хор “Български гласове – Ангелите” на концерта на Антонио Замбужо в София

|
На 19 юни в столичната зала “България” от 19,30 ч. ще се срещнат две култури - португалската и българската в специалната изява на талантливия португалски изпълнител Антонио Замбужо.
Съпроводен от музикантите Бернардо Куото - португалска китара, Жоао Баптиста да Луз Монтейро - кавакиньо и Рикардо Круз - контрабас, Антонио Замбужо ще ни отведе на романтично-меланхолично пътешествие с новия си албум "Guia". Специалната изненада, подготвена от артиста е появата на сцена на българския хор “Български гласове -Ангелите” с диригент доц. Георги Петков. Заедно те ще изпълнят мелодията "Chamateia" от предходния проект на певеца "Outro Sentido".

Песента, която Антонио Замбужо ще изпълни съвместно със световноизвестния хор „Български гласове –Ангелите”, е акапелна в стил уърлд мюзик и е авторски аранжимент на Георги Петков. Записана е в Португалия по покана на Антонио през 2008 г. и е включена в най-успешния му албум. През 2009г. певецът я представя пред публика заедно с „Български гласове –Ангелите” в съвместни концерти на Азорските острови и Португалия. В град Бежа песента предизвиква истински фурор и е изпълнена на бис.

Красивите мелодии, чувствени интерпретации и топъл глас на Антонио Замбужо го нареждат сред авангарда на съвременните фадо изпълнители - с оригинална нова поезия и отличаващи се аранжименти. Той притежава уникален глас и стил и днес е най-известният млад португалски певец.
 

 
Освен че има музикално образование - учил е класическа китара и кларинет, той расте с музиката на своя роден край Алентежо - с типичното за този район на Южна Португали мъжко хорово пеене и влиянията, които то е придобило от съседна Северна Африка. Като се прибави към това и неутолимата му страст към джаза и бразилската музика, готовността му да експериментира при избора на инструментация, да прави неочаквани колаборации с артисти като българския хор “ Български гласове – Ангелите” , както и с водещи бразилски и португалски певци, говорим за един артист, който разширява неимоверно хоризонта на традиционното фадо, като същевременно остава верен на корените.

Женския хор „Български гласове – Ангелите” е сред най-популярните български хорове зад граница. Стотици са изнесените самостоятелни концерти в едни от най-престижните концертни зали и катедрали по целия свят, както и многобройни изяви в медиите: CNN, RAI, RTP, CBS, ZDF, ORF и много други. На световния музикален пазар има 10 CD и DVD на хора.
Мениджър на хора от създаването му до сега е Таня Андреева.
„Български гласове – Ангелите” с диригент Г. Петков са участвали в десетки международни проекти по покана на световноизвестни музиканти като: Адриано Челентано, Боби Макферин, Фил Колинс, Еди Джобсън, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Чифтейнс, Михаил Алперин и Московско арт-трио, Хун-Хур-Ту от Република Тува, Окай Темиз, Сезен Аксу и Бурхан Оджал от Турция, Фанфарe Чокарлия от Румъния, Мария Фарадури и Савина Янату от Гърция.
Доцент Георги Петков е преподавател в департамент Музика на Нов български университет.От 1999 г. е художествен ръководител и диригент на женския хор „Български гласове – АНГЕЛИТЕ”, Диригентските изяви на Георги Петков обхващат над 600 концерта у нас и в чужбина. Композиторското му творчество включва над 200 заглавия, част от които се тиражират от световни музикални компании. Отличителна черта на творчеството му е постмодерното мислене и творбите в стил World music. Като композитор и аранжор е работил по покана и в съавторство със световноизвестни музиканти – Адриано Челентано, Боби Макферин, Енрике Моренте, Антонио Замбужо, Донна Роса, Окай Темиз, Бурхан Оджал, Николас Ленц от Белгия и др.

За свои вокални творби Георги Петков е печелил международни награди. Създател и композитор е на оригиналния Студентски смесен хор „Фолк-джаз формация” на НБУ.Основател на многогласния Народен хор при НМУ”Л.Пипков”- София.

Концертът на Антонио Замбужо се провежда с любезната подкрепа на Посолството на Португалия и Институто Камоеш.

Билети за концерта на Антонио Замбужо може да намеритe в мрежата на: http://ticketplus.bg, в Дюкян Меломан, на касата на зала "България", в магазините "Ориндж", "Техномаркет", "Пикадили", "Фотосинтезис".
 

По материали на Джаzz +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *