Списание „Едно” дари булчински рокли на Националния исторически музей

|

Акцията „БЪЛГАРСКИТЕ ПРИНЦЕСИ” предлага на обществено обсъждане експонирането на сватбената рокля на Калина Муньос в НИМ


 
„БЪЛГАРСКИТЕ ПРИНЦЕСИ” е гражданска инициатива на Списание 1 в знак на протест срещу излагането на булчинската рокля на дъщерята на министър–председателя г-н Симеон Сакскобурготски – Калина Муньос като артефакт в Националния исторически музей в началото на декември 2004 г.
Според екипа на Списание 1 този акт косвено оспорва статута на държавно управление, защото роклята на Калина може да бъде част от националното наследство като рокля на дъщеря на монарх, но не и като рокля на дъщеря на министър-председател. В този смисъл НИМ вменява на Симеон Сакскобурготски монархически функции, каквито той в качеството си на министър–председател на Република България няма право да изпълнява.
На организирания по повода пърформанс в центъра за култура „Червената къща” бяха представени булчински рокли на млади дизайнери от класа на Мариела Гемишева в НХА. Сватбените одежди, поръчани специално за акцията, ще бъдат изпратени с протокол до директора на НИМ Божидар Димитров по повод изказването на министъра на културата Божидар Абрашев: “Критериите, за да попадне един артефакт в музея са два: да бъде историческо свидетелство за историята, историческо събитие, историческа личност. Или да е произведение на изкуството - тоест да има художествена стойност. За сведение в отдел „Етнография" се пазят хиляди дрехи и костюми както на исторически личности, така и на обикновени граждани.”
 
Главният редактор на списанието Асен Асенов аргументира идеята за инициативата с думите: ”Министър-председателят и неговото семейство не могат да бъдат част от националното наследство, защото „министър – председател” по дефиниция е човек, който периодично се подлага на избор, тоест на съмнение. А в националното наследство попадат артефакти, които не подлежат на съмнение, имат историческа и художествена стойност. Такава оценка може да се даде единствено от дистанцията на времето”.
В следващия брой екипът на Списание 1 е поканил г-н Божидар Димитров и независим експерт-историк за дебат на тема „Кои артефакти попадат в категорията национално наследство и имат място като ескпонати в Националния исторически музей на Р. България”.
 

По материали на агенция ПРИМА.Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *