Списание ЛИК представи Алек Попов на Аполония

|
На 4 сепрември литературната премиера в Художествената галерия на Созопол запозна гостите на Аполония с проекта “Спътник на радикалния мислител.”
Новата книга на един от най-успешните български писатели - Алек Попов, е с публицистичен характер - събира текстове, излизали в различни печатни издания. Издава се от Българска телеграфна агенция, по-голямата част от събраните вътре есета са публикувани в рубриката “Последна страница” на списание “ЛИК”. Книгата се разпространява безплатно към деветия брой на това списание и по този начин БТА, по думите на генералният й директор Максим Минчев, започва своя програма за подпомагане на българската култура във всичките й форми. Сборникът на Алек Попов се издава с помощта на Фонд “13 века България” и програмата “Помощ за книгата”.
Пред препълнената зала в галерията много обстойно разгледа книгата Бойко Ламбовски. Той отбеляза, че статиите събрани заедно, като интегрален текст, в книжно тяло, въздействат по съвсем различен начин в сравнение с възприемането им поотделно от страниците на печатните издания. Определи “Спътник на радикалния мислител” като “четиво за умни хора”. “С това издание (списание плюс книга) авторът и БТА водят някаква битка за по-рафинирана духовност” - обобщи Бойко Ламбовски главната идея на проекта.
По-късно вечерта също толкова препълнен бе и Амфитеатърът, където изнесе концерт една от най-популярните съвременни български певици - Мария Илиева. Почитателите й чуха едни от големите й хитове, част от които бяха изпълнени в дует с други любимци на публиката - Графа, Любо (от група “Те”), Васил Петров. Изненада за публиката беше парче от новия й албум, за който тя предварително бе обявила, че няма да представя песни от него преди официалното му издаване. Но, развълнувана от поканата на Аполония, тя бе подготвила песента “Off The Record”. Феновете на певицата се насладиха на прекрасна вечер в компанията на стилната изпълнителка с изящен глас.
След концерта на Мария Илиева в Амфитеатъра бе прожектиран, отново пред огромна публика филмът “Георги и пеперудите”. Част от екипа сподели със зрителите преди завъртането на лентата, че за всеки от тях това е много личен филм и се надяват да стане такъв и за зрителите. Лентата продължава да се прожектира в столичните кина, представяна е в повече от 160 кина зад граница и е носител на редица награди. Режисьор и сценарист е Андрей Паунов.
Последното събитие от програмата на Аполония за 4 септември бе концертът на Владимир Карпаров квартет, озаглавен Passion Control. Заедно със своите приятели Антони Дончев (пиано), Веселин Веселинов – Еко (бас) и Стоян Янкулов (ударни) световно известният ни саксофонист Владимир Карпаров отбеляза своето юбилейно участие на фестивала, десето подред. Това беше и първият му концерт в България в който включва само собствени произведения. Квартетът се превърна в квинтет, когато на сцената излезе и Теодосий Спасов със своя кавал. Музиката на Владимир Карпаров обогатява съвременния джаз с много етно елементи, предимно от българския фолклор. И съвсем естествено публиката дълго не искаше да си тръгва искайки бис след бис.
Oще снимки можете да видите на страницата на Аполония - apollonia.dir.bg/2005.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *