“Средец” събра в китка песен, танц и театър

|
От 27 ноември до 2 декември в столичния културен дом "Средец" се проведе ежегодният конкурс Младежта твори, предоставящ сцената за изява на деца и тинейджъри от цяла София. През тази дълга и вълнуваща седмица скромната зала на дома приюти разнообразни танцови и певчески състави, театрални трупи, на сцената й блеснаха многообещаващи млади таланти.
Първият ден бе посветен на фолклорното пеене. Сутринта се изявиха деца до 14 г., а следобедът – по-големите певци. В следващия ден се представиха стандартни и екзотични танцьори, както и класически и модерни балетисти. Сряда бе запазена територия за фолклорните танци, а четвъртък – за младите певци, мечтаещи за славата на Мадона или Бритни Спиърс. В последния ден се проведе конкурсът за театър.
Денят, посветен на хореографското изкуство, бе толкова колоритен, че мореше очите с разнообразието от танци и цветове. И как не – класическият и модерният балет, стандартните и латино-танци – всяка от тези категории показа частица от своя стил и блясък. Атмосферата в залата бе нажежена. Въображаемата разходка по света отведе публика и жури през тангото до Испания, мина през салсата и Латинска Америка, валсува по виенски, стигна до Индия с няколко ориенталски танца и закри поредния маратон с хореографиите на 13 групи по модерен балет, които се опитаха (А някои и успяха!) да пресъздадат атмосферата и горещите танци от клиповете на Руслана и "Backstreet Boys".
Големият спектакъл беше в събота, когато от 16 часа се състоя церемонията по награждаване и гала-концертът на призьорите от всички категории в конкурса, на които бяха връчени плакети и финансови награди. Сред отличилите се блеснаха школа Здравец, отнесла няколко танцови приза, малката Алекс Панайотова (фолклорно пеене), вокална група за фолклорно пеене Жерава към 2-ро СОУ, вокална група Ала-баланица към район Витоша (забавно пеене), театрално-танцово студио Таласъмче с ръководител Димитър Констанцалиев (театър – до 14 г.), театрална трупа Бойчо Урумов (над 14 г.) и страхотните момичета от балет Киви, които безапелационно спечелиха първото място в категорията за модерен балет. Веднага след церемонията, докато "Киви-тата" разпалено обмисляха как най-добре да оползотворят наградата за сценични костюми, техният хореограф Радослав Радев, посветил 15 години на танца в младежкия дом, сподели, че през всичкото това време е работил това, което обича и което го прави щастлив. Независимо от недостатъчно силната конкуренция, любимият треньор пожела на своите момичета: "...бъдещи първи награди и все така, където отидат, да покоряват, да побеждават... Не, не да побеждават, а да покоряват, защото е по-важно публиката да каже "Евала!", отколкото да се осланяме на някакви съдийски решения. Спечелени ли са сърцата на публиката, това е най-важното!..."
Макар и малко като мащаби и значимост, събитието Младежта твори предизвика у тинейджърите пламенен ентусиазъм. На някои то позволи да изявят себе си, на други – да преодолеят страховете си, на трети – да докажат, че могат, а на четвърти – просто да открият, че всяко усилие дава резултат. И че изкуството, както и целият ни живот, по-често се нуждаят от свежия полъх на младостта...
 

Цветана БалабановаКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *