Средиземноморие – „Магични пространства”, които озаряват погледа и стоплят душата

|
На 3 ноември галерия „Мургаш” (намираща се на едноименната улица) отвори врати за почитателите на средиземноморския дух и архитектура.
Пламъчета на свещи озаряваха пътя към изложбената зала. Влизайки ни облива светлина и топлина от колекцията 20 платна на Силвия Басева, наречена „Магични пространства”. Гостите са много, чува се приглушена мелодия на флейта, а във въздуха се носи аромат на червено вино. Приятната атмосфера напълно подхожда на облените в светлина и меки тонове платна. Безспорно колекцията е попаднала на подходящото магично място и умело създадената атмосфера в средата на златната есен.
Изложбата е вдъхновена от средиземноморските страни - Испания и Италия. Всяко от пространствата на галерията разкрива архитектурни пейзажи, интериори и орнаменти в готически стил, изрисувани до съвършенство от художничката. Чувството за материалност на фасадите е засилено от светлината, колорита и фактурата на платната. Рамките на картините в златни тонове и орнаменти допълват усещането за царственост и достолепие на картините.
Силвия Басева намира за вдъхновяващо съжителството на мавритански и християнски фасади, орнаменти и сгради, които се обогатяват взаимно. Черпи материал от многообразието на стилове, религии и култури. Именно това я подтиква да подреди тази композиция, сътворена в последните месеци и представена за първи път пред публика. Седемнайстата й самостоятелна изложба за пореден път доказва нейното майсторство и любов към средиземноморската култура. Авторката е поднасяла и преди творчески цикли, вдъхновени от тези места. Това са изложбите „Визии от Венеция”, „Цикъл Флоренция”, „Испански акорди”, „Средиземноморие”.
Така че, ако желаете да озарите деня си и да стоплите душата си, заповядайте на ул. ”Мургаш” №6 до 19 ноември.
 

Наталия Атанасова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *