Срещата между западната и източната класика

|
Шекспир – “Комедия от грешки” – Театър Българска Армия.
Въобще не се настройвайте за нещо традиционно. Нито пък за нещо свръх модерно. Най-добре не се настройвайте за нищо – пристъпете към тази постановка с отворен ум и възприятия. И въпреки това тя ще ви изненада. Защото:
Текстът на английския драматург е съхранен почти без изменения, с великолепния превод на Валери Петров, което не му пречи да звучи съвременно. А винаги е удоволствие да се слуша тази реч, особено в изпълнение на актьори като тези, с който разполага трупата на армейския театър. Още в първите мигове след вдигането на завесата (но всъщност завеса няма – представлението е двучасова шеметна въртележка без прекъсване за антракт) зрителят се потапя в една доста ориенталска атмосфера, създадена от подбора на материи за костюмите през цветовете до дребните детайли, характерни за изкуството на страните от Близкия и Далечния Изток. Марина Райчинова се е справила блестящо със задачата да ситуира действието не толкова в Ефес, колкото на място, което да е “някъде на Изток”. Изток – като събирателно понятие на екзотичното, нетрадиционното, преоткритото като ново старо, на ароматите, цветовете, пищността и приказките. Присъщата за източното повествование приказност е открил Красимир Спасов в текста на Шекспир и я е извадил на показ. Сложно като историята, която се разказва, сценичното движение изтъкава мрежа, която събира в едно английска драматургия от преди 400 години, японски театър от преди също толкова години (кабуки) и дори още по-стар (но), индийски ритуални танци, арабски мотиви. Всичко е споено от авторската музика на Стефан Вълдобрев, като финалната композиция, подобно на тази в друга негова работа по Шекспир – “Много шум за нищо” – има потенциала да стане хит.
Интересно е да се види как пиеса, написана преди толкова много време, изумително прилича на съвременна пиеса на абсурда. По-абсурдни ситуации от тези, в които изпадат героите на английския драматург, трудно могат да се измислят. Третираният напоследък проблем за изгубване на собствената идентичност, за невъзможността за комуникация между хората в обществото, се разгръща в текст, който всъщност е написан като весел фарс. Актьорският състав, нагърбил се със задачата да пресъздаде на сцена вижданията на постановчика, се справя великолепно. Блести изпълнението на Георги Новаков, Иван Ласкин, Кристина Янева, Владимир Люцканов, Веселин Ранков, Мирослав Косев. Пламена Гетова се появява за кратко в ролята на Емилия, а Ненчо Илчев просто е неустоим, независимо дали играе търговеца Балтазар или лека жена в стил гейша.
"Комедия от грешки" се играе на сцената на театър "Българска армия" на 25 април и на 5, 12 и 16 май.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *