Среща с въображаемия свят Рено-Гарсия Фонс и неговия квартет на 6 февруари в зала “България”

|
След три седмици българската публика ще има възможност да се разходи из света на виртуозния басист Рено-Гарсия Фонс, който ще ни отведе на юг, следвайки въображаемата линия, свързваща Средиземноморието, Латинска Америка и Ориента.
Пътешествието ще се осъществи с помощта на квартета на Рено-Гарсия Фонс - Давид Венитучи - акордеон, Кико Руис - китара, Паскал Роландо - перкусия, а специалното участие на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще изпълни картината и ще направи преживяването незабравимо.

Като всеки велик музикант Рено-Гарсия Фонс гледа скромно назад във времето и обяснява как е започнал да свири на контрабас: “Срещата ми с контрабаса беше любов от пръв поглед. От няколкото минути, прекарани с контрабаса на един приятел разбрах, че това е инструментът, на който щях най-пълноценно да се изразявам отсега нататък.

Инструментът разбуни въображението ми – започнах да си представям, че контрабасът изразява универсалната музика. С него можех да свиря класическа музика и джаз, но ме доближаваше и до уърлд културата, която винаги ме е въодушевявала. Учители ми бяха Жан-Пиер Ложеро – солист в парижката опера и великият Франсоа Рабат.

След петгодишни занимания навърших 21 г. и поех своя път - опитвах и преобразувах своята техника като изучавах, търсех и черпех идеи от средиземноморската, индийска, арабска, афро-латинска традиция, джаза и съвременната камерна музика.”

Виртуозният изпълнител създава своя стил като подхожда непреднамерено към инструмента и разширява хоризонта му. Това е възможно и посредством специалното модифициране на инструмента. “Стана ясно, че подходът ми е непреднамерен и новаторски, като водещ винаги е бил стремежът ми да превърна контрабаса в пеещ солов инструмент. С тази цел и добавих пета струна във високия регистър на инструмента, за го отворя, без да променям автентичното му звучене.

Отделно от техническите умения и инструменталното изпълнение аз винаги съм искал да творя и да споделям музика без стилистични и жанрови граници, която хвърля мостове между джаза, класиката и традициите на Средиземноморието, Ориента и Латинска Америка – музика, която плава между тези светове и ме вълнува дълбоко”, споделя Рено-Гарсия Фонс.

А вдъхновението му винаги са били: ”не толкова от великите майстори на баса, колкото от хора като Пако де Лусия, Джон Коултрейн, Астор Пиацола, Джими Хендрикс.”

Пътешествието на юг с квартета на Рено-Гарсия Фонс с участието на фламенко танцьорката Сабрина Ромеро ще се случи на 6 февруари в зала “България” от 19:30 ч.

Концертът на Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur се осъществява с любезната подкрепа на Френския институт в София.
 
Допълнителна информация за музикантите, съпътващи Рено-Гарсия Фонс:
 
Кико Руис – фламенко китара


”Животът ме срещна с китарата, китарата ме свърза с музиката, музиката с божественото, а божественото ми даде вкус към живота.”, разкрива пред нас отношението си към света и музиката китаристът Кико Руис. Кариерата му започва на 11 годишна възраст, когато печели първа награда на конкурса за китара в Тулуза. Под вещото ръководство на маестро Маноло Санлукар и заобиколен от китариста Висенте Амиго и певеца Дукенде, Кико Руис израства като изпълнител, оформя своя стил на свирене и търси своя собствен глас.

През 1992 г. участва и печели китарния конкурс в Ним, на същата сцена като специални гости се качват и великите Камарон де ла Исла и Томатито тогава. През годините Кико Руис работи в различни фламенко формации с имена като Дукенде, фамилията Монтоя, Хоселито, Ла Канастера, Есперанса Фернандес, Сепийо, както и с уърлд и джаз музикантите Жан-Марк Падовани, Виктория Абрил, Абед Азрие и Рено-Гарсия Фонс.
 
Давид Венитучи – акордеон

След като завършва консерваторията в родния си град Гренобъл, Давид Венитучи се впуска да изследва новите хоризонти на акордеона, като постоянно експериментира и разширява възможните граници на своето изпълнение. Той усъвършенства своето техническо умение, включва и комбинира класическите си познания с активно свирене на хроматични бас линии с лявата ръка. Така постепенно той оформя своето звучене, като за това допринася работата му в различни жанрове - с Ани Фрателини в цирка, с Ромен Дидие и Франсиси Лемарке в областта на шансона, с Алфредо Ариас в театъра и с Серж Адам, Минино Гарай, Силвен Бьоф, Стефан Ушар и Рено-Гарсия Фонс в съвременния джаз.
 
Сабрина Ромеро – фламенко танц

Сабрина Ромеро е родена в Лион, но родителите й са от Андалусия. На 12 години печели международния конкурс за млад фламенко танцьор в Ним. Впоследствие доразвива таланта си като започва да пее и свири на перкусионни инструменти в групата Текамели, с която е свирила дълги години на множество сцени по света. Сабрина е танцувала в трупата на известния фламенко танцьор Хариер Латоре, а като певица и перкусионист в спектаклите "Rinconete y Cortadillo" и "Triana" на танцьора Хоакин Грило(познат от гостуването на септета на Пако де Лусия в София през 90-те) , в групата на певеца Дукенде и на Чикуело Форма. Понастоящем Сабрина Ромеро работи в съвместни проекти на музикантите Хуан Кармона, Калооме, Фанфаре Чокарлия, Луис Винсбер и разбира се, Рено-Гарсия Фонс.

 

Билети за Рено-Гарсия Фонс La linea del Sur може да намерите в мрежата на Тикет Плюс (www.ticketplus.bg) в интернет и на касата на зала “България”, в Дюкян Меломан и много други каси (адресите на сайта на Тикет Плюс).
 

По материали на Джаzz +Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *