Срещи с автори в литературно кафене Хеликон

|
На Пролетния Панаир на книгата най-голямата верига книжарници Хеликон отново предлага литературното си кафене, в което Йордан Ефтимов представя различни съвременни автори.
Днес (28 май) програмата на Литературното кафене започна с представяне на Бойко Ламбовски, който е и тазгодишният български претендент за наградата "Балканика". По идея трябваше да присъства и Ани Илков, но той е бил възпрепятстван. Така че се състоя разговор само с един поет. Не беше скучно. Основно разговорът премина в изясняване на това, може ли една стихосбирка да е истинска книга, да е цялостно завършена, ясна, с концепция. Когато са отделни стихотворения това наистина е трудно за реализация, но в представената стихосбирка на Ламбовски "Тежка картечница преди сън" (ИК "Жанет-45") това като че ли е постигнато, има някаква цялост, завършеност.
Втората част от Литературното кафе беше посветено на новите видове проза и в него гости бяха Кристин Димитрова, автор на "Любов и смърт под дивите круши" (ИК "Обсидиан"), Милен Русков, автор на "Джобна енциклопедия на мистериите" (ИК "Жанет – 45"), и Златко Енев, автор на "Една седмица в рая" (ИК "Колибри"). Тук разговорът като че ли беше по-раздвижен, макар да се усещаше плахост и неувереност у авторите, всеки от тях посвоему дебютант в прозата. Освен, че това им е първа книга с проза, другото общо между представените беше, че и тримата се занимават с прводи, контактували са с чужди автори, познават добре европейската култура. Друго характерно е, че произведенията им са написани така, че лесно могат да бъдат преведени и разбрани от чужденци. За книгите им и за самите автори говориха и издателите им, обяснявайки желанието си да издават и съвременна българска литература.
Модераторът Йордан Ефтимов помоли авторите да разкажат малък сюжет от произведенията си, но те като че ли избягаха от темата. Все пак Кристин Димитрова сподели впечатленията си от премиера на книга в САЩ, където е наблюдавала много неудобни въпроси на присъстващите. Сподели накратко и сюжетът на един от разказите си, посветен на Яворов. Златко Енев (живеещ и работещ в Германия) свърза някои сцени от книгата си с наблюдението, че всяка година пристигайки в България открива, че положението тук се подобрява. Като пример даде случка от 1991 г., когато в Германия една българка го е черпила с бонбони, обяснявайки, че са "хубави, не са български". Днес в София са му предложили шоколад, с препоръката: "той е български, но хубав"...
Милен Русков се спря на примери за мистификации, кабала, алхимия... Книгата му е с исторически сюжет и тези неща са обсъждани там.
Трудно е да се разкаже всичко, още повече за книгите на споменатите автори. Най-добре е да се прочетат от всеки. Продават се на Панаира, има ги накуп и на щанда на Хеликон. Както и на щандовете на съответните издателства!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *