Сталкер и приятели

|
След като неусетно навърши 14 години и пренебрегна невъзможността да празнува точно рождения си ден – 29 февруари! - варненското студио за графичен дизайн "Сталкер" събира изкушените от визуалното творчество на изложба празник. Под името "Сталкер и приятели" 25 автори от Варна, София, Москва и Лондон представят предимно нови и непоказвани неща в музея Георги Велчев, от 1 март до 9 април.
Разбира се, специално място има продукцията на самото студио, представена с работи на Миляна Стоилова - асемблаж, Александър Калудов - дизайн, Нина Локмаджиева - фотография. Тук са и фотографии на Ива Георгиева, текстилна пластика на Мария Зафиркова, както и очакваното продължение на "Моите джаз икони" на мотора на студиото Димитър Трайчев.
С дизайнерски решения влизат в зоната на сталкеризма Йордан Желев с логотип, Александър Георгиев и Светлин Велинов от София с трансформация на комиксово изображение в пиктограма и варненският екип Васил Стоев, Станислав Евстатиев, Мирослава Арнаудова и Свилен Димитров – с 3D проект на музикален видеоклип.
С илюстрации за учебници се представя Киро Мавров от София.
Популярни варненски имена присъстват в проекта – художниците Пламен Монев, Сашо Анастасов, Димо Миланов, концептуалният артист Цветан Кръстев, който се включва с видео инсталация, фотографите Гаро Кешишян и Любомир Сергеев. С фотографии участват още Асен Баръмов от София, защитникът на аналоговото снимане Христо Иванов от Варна и най-младият (14 г.) автор в изложбата Добрин Калудов от Варна.
Най-отдалеч идват векторните разработки на носии от различни български етнографски области, работа на Искра Кулешова от Москва и фотосесията "Old School" на Мариета Ценова от Лондон.
Идеологът на "Сталкер" Димитър Трайчев се радва на разширяващия се кръг от приятели, който отбелязва географските, възрастовите и дори височинните оси (снимките от парапланер на Асен Баръмов).
„Засилва се тенденцията дизайнерите да се намесват и в илюстраторската част от реализацията на визуалния материал. Те снимат, колажират, рисуват, пишат текстове" – посочва Трайчев. А на въпроса за последните тенденции в графичния дизайн, отсича – "по-малкото е по-добро". Целта е с минимум запомнящи се графични елементи да се намерят точните характеристики на обекта, които са съобразени с функцията му в представянето на пазара.
Най-новите проекти на студио "Сталкер" ще се появят тази година на знакови за Варна форуми – 85-годишнината на драматичния театър "Стоян Бъчваров", 80-годишнината на ММФ "Варненско лято" и Театралния фестивал "Варненско лято".
Повече за творческата лаборатория "Сталкер" – в сайта на студиото на адрес www.stalker.bg
 

Нина Локмаджиева, PRКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *