Стартира XII национален фестивал на испанския театър

|
Дванадесетото издание на националния фестивал на испаноезичния театър ще бъде открито на 4 февруари, петък, в 10.00 часа в театър „София”. По традиция то ще мине под патронажа на Посолството на Кралство Испания, чийто образователен отдел е организатор на събитието.
В продължение на два дни – събота и неделя – ще се представят 17 трупи от цялата страна, които ще представят своите спектакли на испански език. Става дума за любителски театри от училищата, където се изучава езикът на Сервантес – гимназии и основни училища от София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново, Кюстендил, Дупница, Казанлък.
Фестивалът има състезателен характер – постановката, класирана на първо място, ще представи България на Международния фестивал на испанския театър, който тази година ще се проведе в Москва. Предвиждат се награди и за режисура, и за актьорски постижения.
В програмата за залегнали заглавия на световноизвестни испански автори, които не са познати у нас – например „Предястието на стария ревнивец” на Сервантес или „Лудата обущарка” на Федерико Гарсия Лорка. Ще бъдат показани за първи път у нас творби на световноизвестния испански хуморист Мигел Миура, на автори от ранга на Мигел Анхел Морильо и Оливия Морено. На сцената ще оживеят класически герои от испанската театрална традиция като Ласарильо де Тормес. Фестивалът представлява интерес както за филолози испанисти, така и за широката театрална публика. Входът е свободен.
 

По информацията на Отдел образование на Посолството на ИспанияКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *