Стефан Кисьов с голямата награда на Фондация Вик

|
На 24 ноември в Бялата зала на Национална художествена галерия Фондация "Вик" връчи първата награда "Роман на годината".
Наградата е учредена през 2004 от Фондация "Вик" и се присъжда за пръв път за най-добър роман, издаден в рамките на 2003. Членовете на специален комитет, включващ Боян Биолчев, Иван Гранитски, Недялко Йорданов, Раймонд Вагенщайн, Стефан Данаилов, Христо Друмев и Едуард Вик (председател) избират всяка година авторитетно жури, което да оценява състезаващите се творби. Тази година академик Антон Дончев, професор Светлозар Игов, Йордан Ефтимов и Симона Мирчева прочетоха 66 романа, от които 6 достигнаха до крайното класиране. Читателите гласуваха с писма и по електронен път, за да излъчат свой собствен победител, който печели 1000 лв. Голямата награда е 10 000 лв. и възможност за превод на романа на английски.
Стефан Данаилов. Снимка © Мартин МитовЦеремонията в НХГ събра голяма част от литературната общност. Още при самото обявяване на учредяването на конкурса наградата "Вик" предизвика голям интерес, не само с наградния фонд и с факта, че се учредява от чужденец, а и поради целта и амбицията на Фондация "Вик" - да се възвърне интересът на читателите към качествената българска книга.
Преди да се обявят победителите водещият на церемонията Николай Дойнов представи членовете на специалния комитет и на журито. Димитър Шумналиев, Иван Голев, Керана Ангелова, Константин Илиев, Стефан Кисьов и Христо Карастоянов - шестимата отличени автори, бяха представени чрез кратки клипове, излъчени на видеостена, като всеки от тях сподели свои размишления за романа си, за себе си и своето виждане за българската литература.
Антон Дончев, председател на журито. Снимка © Мартин МитовНяколко думи за наградата каза Стефан Данаилов, а академик Антон Дончев говори за конкурсните романи. Известна негативна нотка присъстваше в изказването му, в което той сравни 66-те предложени романа с първите цифри от числото на дявола и упрекна някои издателства за липсата на предварителен подбор. Присъстващото в повечето творби мрачно отражение на съвременната действителност също не допадна на Антон Дончев, който изрази надежда, че романите, огледала на съвременния свят, не са безпощадно чисти, а по-скоро напукани и изкорубени. Това, в съчетание с "примирението и търпението", с което според него журито е изчело 66-те книги, не остави най-доброто впечатление у присъстващите в залата.
Въпреки очевидното старание и внимание, с което Фондация "Вик" бе подготвила церемонията, не липсваха някои неприятни недоразумения - прекалено дългата и тясна зала не позволи на повечето присъстващи да видят говорещите и клиповете, за което допринесе и големия брой телевизионни камери, които поради липса на подходящо място бяха принудени да стоят между редовете. Въпреки тези подробности, в пълната зала, след прекрасното изпълнение на литературен скеч от Христо Гърбов и Камен Донев, бяха обявени победителите. Керана Ангелова спечели наградата на публиката за романа си "Елада Пиньо и времето", а голямата награда получи Стефан Кисьов за романа си "Екзекуторът". "Български роман на годината" е единственият литературен конкурс в България, в който участват читателите. Те са петият член на журито и определят чрез своя глас най-харесвания роман за 2003 г. В това издание на конкурса по последни данни са гласували общо 640 души, от тях 438 през интернет и 202 по пощата. По-големият брой гласували онлайн опровергават популярните напоследък тези за "младите, които не четат, а само седят пред компютрите и в интернет". Очевидно младите не само четат, но и гласуват за любимите си автори и произведения. Поне за тези, които познават. Факт е, че Керана Ангелова не само е много добър автор, но е и най-добре представеният в Мрежата. След награждаването повечето журналисти, които взимаха интервю от победителя го караха да разказва романа си и така и не успяхме да се доредим за някой по-съществен въпрос.
Едуард Вик обяви и името на читателя, спечелил уикенд във Франкфурт - Янко Терзиев е гласувал за романа победител.
Очаквайте скоро интервю с председателя на специалния комитет и на Фондация "Вик" - Едуард Вик, както и с победителите в конкурса.
 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *