Стивън Пинкър разкрива „Как работи умът”

|
Как оптическите илюзии ни позволяват да надникнем в човешката душа? Защо се влюбваме? Как виждаме в три измерения? Отговорите на тези и още куп интригуващи въпроси, които си задаваме всекидневно, ни дава дръзкият и понякога дори скандален психолог Стивън Пинкър в зашеметяващия бестселър „Как работи умът” (ИК „Изток-Запад”).

Пригответе се за едно едновременно забавно и впечатляващо информативно изследване на съвременната наука за мозъка. Изтъкнатият и международно акламиран учен-когнитивист Стивън Пинкър поддържа теорията, че Чарлз Дарвин (в съвкупност с хитроумни компютърни програми) е ключът към разбирането на самите нас. Пинкър успява да вмъкне уместно и „Стар Tрек", „Междузвездни войни", история, литература, У. К. Фийлдс, В. А. Моцарт, Мерилин Монро, сюрреализма, експерименталната психология и Мулей Исмаил Кръвожадния с неговите 888 деца в това особено увлекателно четиво.

Как работи умът” е възторжено приет труд в целия свят; книга, която се нагърбва (при това успешно) да разнищи устройството на човешкия ум. Пинкър, автор на не по-малко любопитната „Езиковият инстинкт”, синтезира най-удовлетворителните обяснения на нашия умствен живот, предлагани от когнитивната наука, еволюционната биология и други области. Целта ѝ е да разясни какво представлява умът, как се е развил той и как благодарение на него можем да виждаме, мислим, чувстваме, да се смеем, да общуваме, да намираме удоволствие в изкуството и да размишляваме над тайните на живота.

Накратко: „Как работи умът” е събитие, което спокойно може да бъде окачествено като истински и същевременно предизвикателен празник за мислещия човек!

*
„Как работи умът” е толкова грамотно и остроумно написана научна книга, че ще ви хареса да я четете не само заради стила на писане, но и заради научните тези, разработени в нея. - The New York Times Book Review
 

По материали на "Изток-Запад"Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *