Стилна изложба откри дарителска кампания на Български фонд за жените

|
На 30.11.2010 г. в елегантното пространство на бургаската галерия “Vox” и в присъствието на много почитатели на изкуството, д-р Лорис Мануелян - зам. кмет на Бургас, откри официално изложбата “Създадена за обич” на художничката Александрина Караджова.
Експозицията даде начало на кампания за набиране на средства в помощ за жени и деца, жертви на насилие. Посланието на кампанията е, че домашното насилие не е личен проблем и заедно можем да се справим с него.
“Пред нас е едно невероятно изкуство, изключително приказно, но със съвременно звучене, картините на Александрина излъчват крехкост, женственост, ефирност, но са изпълнени със страхотна сила - сподели с гостите г-н Мануелян и допълни: - Затова смятам, че посланието на кампанията на Български фонд за жените ще достигне до повече хора и това е стъпка напред в усилията за справяне с проблема с домашното насилие.”
Половината от приходите от продажбата на близо тридесетте творби ще бъдат дарени на Български фонд за жените в подкрепа на кампанията, която се провежда в рамките на международната кампания „16 дни активизъм срещу насилието над жени” (25 ноември - 10 декември).
Експозицията ще остане на разположение на ценителите до 6 декември 2010 г.
Български фонд за жените (БФЖ) е независима неправителствена организация, която работи в обществена полза по българското законодателство. Фондът е учреден през септември 2004 година и дейността му е насочена към постигане на реална равнопоставеност на жените и мъжете във всички сфери на общественият живот. За петте години на своята работа БФЖ работи усилено за изграждане на чувствителност у българското общество към проявите на насилие над жени и деца и за подкрепа на жертвите на насилие да се справят с проблема, като подпомага финансово и методически над 20 неправителствени организации, които предоставят услуги на пострадали от домашно насилие. За повече информация - www.bgfundforwomen.org/.
Александрина Kараджова е съвременен художник-пастелист. Нейна визитна картичка е стилната виртуална галерия www.acrista.com, където споделя магията на пастела, свои поезия и фотография, а блогът acrista-cafe.com е специално пространство за нейни размисли, статии за изкуство, арт маркетинг, кино, театър, литература. Активно се изявява в артистичното пространство от 7 години, през което време успява да се утвърди с изящен и разпознаваем стил в сферата на пастелното изкуство. Днес художничката има реализирани 9 самостоятелни изложби, а през март 2011 г. й предстои поредна международна изява - в Анани, Италия.
Галерия “Vox” е новото средище за култура и изкуство в Бургас, което отвори врати на 27 октомври 2010 година. Още с първата си експозиция пространството даде заявка за ярко присъствие на бургаската арт сцена. Целта на галерията е не само да излага произведения на изкуството на български художници от цялата страна, но и да представя нова българска литература. Галерия “Vox” предоставя безвъзмездно своето арт пространство за откриването на кампанията на Български фонд за жените.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *