Странджанските мигове на Дико Фучеджиев

|
На 2 ноември в НДК бе представен новият роман на Дико Фучеджиев "Непредвидени мигове", съвместно издание на "Захарий Стоянов" и "Св.Климент Охридски".
За огромно съжаление зала 10 бе полупразна, на премиерата присъстваха едва двадесетина човека - не случайно авторът, както обясни Иван Гранитски, не е бил склонен да представя книгата си пред софийска публика, след премиерата на романа в град Малко Търново, където аудиторията е била десетократно по-голяма.
За книгата, автора и преиздаването на "Зелената трева на пустинята" разказа Иван Гранитски. Той определи Дико Фучеджиев като един от майсторите на художествената проза, която обхваща както актуални, съвременни, така и национални културни послания. "Странен, особен, несебичен, несуетен автор, въплъщение на отрицанието на съвременната литературна суета. Едно от въплъщенията на националните достойнства на българската проза с трите велики негови романа - "Зелената трева на пустинята", "Реката" и "Небето на Велека"."
Професор Минчо Семов говори увлекателно за писателя и прочете своя критика за романа "Зелената трева на пустинята", където авторът "фиксира и изобразява живота такъв, какъвто е, в неговата истинска стойност". Интересно беше изложението на професор Здравко Чолаков, един от най-задълбочените изследователи на творчеството на Дико Фучеджиев.
Няколко думи за себе си, бъдещите си творчески планове и живота си напоследък сподели самият Дико Фучеджиев. Той е роден през 1928 година в с. Граматиково, Бургаска област, завършва висшето си образование в Юридическия факултет на Софийския университет. Един от най-значимите съвременни български белетристи е автор е на над 20 книги и два филма. Работил е като журналист във вестник "Вечерни новини", редактор в издателството "Народна младеж" и в сценарната комисия на Българската кинематография. В продължение на 14 години работи в Съюза на българските писатели, а от 1973 до 1976 година е отговорник за културната дейност в българското посолство в Париж. В продължение на 16 години е главен художествен ръководител и директор на Народен театър "Иван Вазов".
Романът "Непредвидени мигове" съчетава художествената и документалната проза. Героите в него са както реално съшествуващи или съществували личности, така и измислени лица. Въпреки че отвежда в София, Париж или Лондон, тази книга всъщност е художествено ситуирана в Странджа и Странджанския край. Главният герой, професор Димов, в своята житейска равносметка непрестанно се завръща назад към миналото - към изворите, към корена, към началото, към десетилетията на съзидание и годините на разруха, към примерите на предходниците, създали критерии за гражданско и нравствено поведение, и по този начин се опитва да осмисли и разбере превратностите на живота.
"Непредвидени мигове" можете да закупите от книжарница Books.slovo.bg!Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *