Страници за Димчо Дебелянов

|

120 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ДИМЧО ДЕБЕЛЯНОВ.
ЧЕСТВАНИЯТА


 
На 27 март възрожденският град Копривщица се изпълни с младежи от цялата страна, учещи в училища, носещи името на Димчо Дебелянов. В салона на читалище "Хаджи Ненчо Палавеев" представителни отбори от Бургас, Варна, Белене, село Снягово - Бургаско , София и Ямбол участваха в дискусията "Моето училище - моят патрон". На диспута те показаха задълбочени познания, демонстрираха интригуващи и новаторски гледни точки и тълкувания, с много ентусиазъм защищаваха своите становища. Форумът бе ръководен с вещина от учителя по литература Георги Киров, поетът - носител на Националната литературна награда "Д. Дебелянов" за 2004 г., който умело свързваше отделните изложения, коментираше и оценяваше професионално. Показани бяха и интересни компютърни представяния на училищата и техния патрон. Разпалено и с жар младите хора защищаваха своите позиции и спореха така, че и целият ден не би им стигнал да се надпреварват. Гости на диспута бяха и кметът на Копривщица Никола Каменаров, зам. министърът на образованието Кирчо Атанасов, който връчи награди на участниците.
Вечерта в читалището се състоя тържествен юбилеен концерт с изпълнения на млади хора от различни училища, артистите Георги Гайтаников и Стефан Сърчаджиев, както и на поетите Георги Киров и Славимир Генчев (и с китарата). Прочетени бяха поздравително писмо от министър-председателя Сергей Станишев, от министъра на културата, общината, получени бяха поздравления за юбилея от колеги и много приятели.
Рожденият ден на поета на 28 март започна с провеждането на Националната научна конференция, която се състоя в залата на общината и бе ръководена от доц. Михаил Неделчев. Интересни доклади и разработки прочетоха видни учени и задълбочени изследователи на Димчовото творчество - Надежда Александрова, Йордан Ефтимов, д-р Тодор Петров, Лора Шумкова, Пламен Дойнов и родственикът на Димчо Свилен Каролев. Просъствуваха зам. министърът на културата Иван Токаджиев, Игор Чипев - шеф та отдел "Книга" в министерството, учени, журналисти и граждани.
С много почит и признателност Димчовите почитатели се поклониха на гроба му в двора на старата копривщенска черква "Успение Богородично" под звуците на военен оркестър. Слово произнесе генерал Стоян Топалов - председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса. Воинска част от Карловския гарнизон отдаде военни почести. Гробът бе отрупан с венци и цветя и почитателите на поета се отправиха към родния му дом. А скръбната майка отново се потопи в самотата си в очакване да се завърне нейния син.
В бащината къща тържеството бе открито от директора на Дирекцията на музеите-Копривщица Искра Шипева. Ученици от училище "Д. Дебелянов" в с. Говедарци изнесоха празнична програма. Стихове прочетоха поетите Георги Киров и Славимир Генчев. Гостите разгледаха обновената експозиция на музея дело на арх. Йордан Иванов. В нея сега с изработени по съвременни технологии копия на ръкописи, снимки и документи, с модерни и функционални витрини и осветление е показан живота и творчеството на поета, като надписите са на български и английски. Новото тук е, че по проучвания на уредника на музея Дойчо Иванов с точни карти се показва лобното място на Димчо (загинал на 2 октомври 1916 г.) край селата Горно и Долно Караджово (днес Моноклиста), и град Демир Хисар (Сидерокастро) в днешна Гърция, където е погребан първия път (на 3. 10. 1916 г.). Съвременна карта дава нагледна представа за местоположението на тези паметни места сега, които са близо до шосето и ж. п. линията за Солун и Атина. И всеки българин, който днес пътува на юг днес, би могъл да си спомни и направи своя поклон пред паметта на Димчо. В хода на подготовката на честванията се породи интересната идея на тези места да се поставят паметгни знаци и сега се предприемат стъпки за осъществяването й. На мястото на старите вишни ритуално бяха засадени нови фиданки от официалните гости. Своето дръвче посади и най-възрастният потомък на Димчо Дебелянов - 97-годишния дядо Иван, син на брата на Димчо - Илия, със свои племенници. А също и арх. Стефан Лазаров - син на скулптора проф. Иван Лазаров, който през 30-те години извайва своята гениалнна творба - надгробния паметник на Димчо.
На 23 март читалище "Акад. Николай Хайтов" - София организира вечер, посветена на годишнината. Тя се проведе в пълния литературен салон "Дамян Дамянов", а водещ бе Славимир Генчев. Рецитал изнесе актрисата Йонка Илиева, свои стихове рецитираха Георги Киров, и с китари се изявиха поетите Димитър Христов, Славимир Генчев, Красимир Първанов. Оживена дискусия обогати вечерта.
120 годишнината от рождението на поета бе повод и за честването в Столичната библиотека на площад "Славейков", на 26 март с инициатори и организатори Нов български университет и библиотеката. Водещ бе доц. Михаил Неделчев.
Читалище "Христо Смирненски" - Златица бе домакин на празника за годишнината на 19 април. Участници и главни изпълнители бяха младежите и девойките от Аграрната гимназия в града и техните приятели от професионалната гимназия по металургия в Пирдоп. Вдъхновено и талантливо младежите рицетираха Димчо, представиха свои стихове и есета за поета, показаха чудесна компютърна презентация.
БАН организира юбилейна научна сесия на 18 юни в дом-музей "Ангел Каралийчев" - София. Проявата бе ръководена от Свилен Каролев и Елка Трайкова и в нея взеха участие близо 20 научни работници, поети и почитатели на Димчо, представители на Дирекцията на музеите в Копривщица.
За годишнината по поръка на Дирекцията на музеите бе изработен специален филм, който ще се прожектира в музея, където се оформя мултимедийна зала в старата канцелария. (Новата бе преместена в бившата стопанска сграда). Свой филм с участието на уредника на музея Дойчо Иванов направи и излъчи и Военния телевизионен канал. Заедно с поета и лауреат на Димчовата награда Георги Киров той участва и в предаване на ТВ "Скат", а с участието и на бившия уредник на музей Славимир генчев и в тричасово предаване но "Нощен Хоризонт". По телевизии и радиа бяха излъчени много предавания и интервюта, много материали излязоха и в печата.
Чествания имаше и в носещи името на поета училища, читалища, както и в още много културни институции и населени места.
 

Дойчо Иванов


 

Статията е част от сборник, посветен на Димчо Дебелянов. Пълния текст можете да прочетете във виртуална библиотека Слово.бг. Публикува се във връзка с летните културни празници "Копривщица 2007" (вижте програмата в раздел Покани)Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *