Страсти по Йовков през Страстната седмица

|
На 4 април Театър "София" представя премиерно постановката „Албена”, посветена на 70-годишнината от смъртта на големия български писател Йордан Йовков.
Постановката се придържа стриктно към оригиналната пиеса на Йовков, няма нито един добавен герой, нито една добавена сцена, каза режисьорът Стефан Стайчев. „Албена” е не само пиеса за отношенията в един любовен триъгълник, но също така и за силно застъпеното обществено мнение, което влияе на тези отношения. Именно образът на "общественото мнение" в постановката бе изключително добре изграден и внасяше освежителен комичен елемент.
Изборът на премиерна дата за пиесата не е случаен. Фактът, че действието се развива в рамките на Страстната седмица, придава специално значение на събитията, които се случват в нея. Ръководството на театъра прави паралел, избирайки именно Страстната седмица, предшестваща Великден, за да представи тази Йовкова пиеса, третираща вечните теми за греха, изкуплението и наказанието.
Изключително интересна и раздвижена бе сценографията на постановката, както и костюмите, които бяха решени в автентичния контекст на пиесата.
Актьорският състав игра на много високо ниво - което се очаква при наличието на имена като Пламен Манасиев в ролята на Нягул, Доси Досев, Ириней Константинов... Особено след неприятната ситуация около драстичното съкращаване на бюджета на Общинския театър. По въпроса една добра новина е реакцията на кмета на София Бойко Борисов, който обеща да върне отнетите пари на театъра.
 

Снежана Симеонова
Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *