Стратиев и Сатирата

|
На 30 май от 18 ч. в Сатиричния театър, Камерна зала „Методи Андонов” ще се състои премиерата на книгата-албум „Стратиев и Сатирата”. Съставител на изданието е Любомир Стратиев, а редактор – Никола Вандов.
Книгата „Стратиев и Сатирата” излиза по инициатива на Сатиричния театър „Алеко Константинов”. Тя е малък, но важен жест на искрена благодарност към Станислав Стратиев, който на 9 септември 2011 щеше да навърши 70 години.
Книгата съдържа „паспортите” на единайсетте спектакъла по негови пиеси и текстове, поставени до този момент в Сатирата, текстове на Станислав Стратиев, свързани със Сатиричния театър, много снимки, плакати, афиши и няколко сценографски проекта към тези постановки.
В архива на театъра се съхранява екземпляр от първата комедия на Стратиев - „Римска баня”. Върху него е изписано 1973 година. На 11 февруари 1974 година е премиерата й. От 1975 до 2000 година, когато Станислав напусна този свят, той е на работа в Сатирата – като драматург, като директор, като художествен ръководител.
Вторият бляскав период от повече от половинвековната история на този театър е свързан неразривно с неговото име. Няма автор, игран толкова много и с такъв успех в историята на Сатиричния театър – и като брой постановки, и като брой изиграни представления, и като феноменален успех сред зрителите. Поколения актьори се утвърждават в неговите пиеси.
Темата „Стратиев и Сатирата” е огромна. Тази книга не я изчерпва, но осигурява достатъчно материали за подстъпите към нея. В нея са включени материали, които се съхраняват в архива на театъра и в личния архив на автора.

С премиерата на книгата започва осъществяването на програмата на Сатиричния театър, свързана с отбелязването на 70-годишнината на Станислав Стратиев.
По повод тази годишнина представленията на „Римска баня” на 2 и 17 юни ще се играят при цена на билетите 7 лева.

По материали на Сатиричния театърКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *