Стръковете на Къци Пастухов

|
На 24 ноември в зала "Триадица" беше представена новата книга на Кръстю Пастухов "Стръкове", издание на Сдружение "Словото".
Водещ на вечерта беше Любен Лачански, приятел на автора, съавтор в някои техни общи книги, поет. Симеон Щерев - Банана се включваше между отделните слова с изпълнения на флейта, а актьорът Иван Кавалджиев прочиташе избрани текстове от новата книга.
Едвин Сугарев, приятел на Къци Пастухов, литературовед, поет и главен редактор на "Литературен вестник" прочете критичен текст за новата стихосбирка, който публикуваме отделно. Цвета Трифонова, литературовед в Института за литература при БАН, също сподели свои мисли за "Стръкове" и автора й: "Неговото творчество за мен е един уютен и красив оазис на фона на красивата и агресивана чалга култура и на пошлата бигбрадърсчина... Всеки, който се чувства тъжен, изгубен и сиротен е добре да се скрие в оазиса, озаглавен "Стръкове" и да се потопи в ласкави и тихи приливи на красота, изящество, доброта, чистота и любов, сливащи се с една всеобхватна философия за човешката участ и за битието изобщо." В тази поредна стихосбирка "все по-отчетливо се проявяват елегичните настроения и интонации, свързани с болката по изтичащото време, с усещане за изначална самотност, със загубата на любими близки и приятели. Но дори сумрачните мисли и настроения са просветлени и изтетизирани, защото са вписани в битийната диалектика и хармония..." "Мисля, че със стихосбирката "Стръкове" поетът Кръстю Пастухов достига един свой творчески връх, утвърждава се като уникален майстор на лирическата миниатюра. Но в едно по-отдалечено време сигурна съм, че ще се окаже и един от майсторите на българската поезия", завърши думите си Цвета Трифонова.
Както е по традиция, премиерата завърши с раздаване на автографи и коктейл.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *