Стъпки в пясъка – стихове и рисунки в японски стил

|
На 2 март в галерия "Мургаш" (София, ул. Мургаш 6) беше открита изложбата "Японски мотиви" - рисунки и картини на Василия Стоилова, съчетана с премиерата на стихосбирката с хайку поезия на Лиляна Кънева "Стъпки в пясъка".
За картините говори Павел Павлов, подчертавайки неколкократно нейния родов корен и най-вече дядо й, художникът Васил Стоилов. "Василия не разпиля онаследеното родово богатство. Тя поведе война със самата себе си за да завоюва своя територия в духовното пространство. Нейните оръжия - четката и перото й служат да завоюва самата себе си, за да надвива съмненията, изпречили се на пътя й, за да нарисува собствения си живот върху белите платна на своя статив. За да положи върху тях цветове, които сънува и които слънцето някога е правило, но днес вече е спряло да ги прави", каза Павел Павлов.
Момент от изложбата. Снимка © Мартин МитовЗа изложбата си Василия Стоиловa казва: "Дванадесетата ми самостоятелна изложба "Японски мотиви" е тиха песен, загатваща тайните на самотата, споделена с Природата. В стихосбирката "Стъпки в пясъка" заедно с поетесата Лиляна Кънева, направихме опит за съчетаване на словесна и визуална поезия. Моите "Японски мотиви" са човешки стъпки в ситния пясък на делника, чиято красота ще продължавам да търся и преоткривам... Нашите общи "Стъпки в пясъка" прокарват нова пътечка между изкуствата на България и Япония и носят в себе си скромна, но реална надежда за мирен свят без граници."
В стихосбирката са включени 18 тристишия, всяко с илюстрация и превод на японски от редактора на книгата поета и преводач Кен Нагай. Рисунките, вече в по-голям размер могат да се видят на изложбата. За книгата говори зам. председателят на хайку клуба Георги Тодоров. Вечерта завърши с прочитане на няколко хайку на български и японски.
Картините и рисунките на Василия Стоилова (туш и акварел) са много добри, изящни и завладяващи, а съчетани с тристишията на Лиляна Кънева стават още по-пълноценни, разказват истории.
На откриването на изложбата и премиерата присъстваха представители на Японското посолство (с чиято помощ е издадена книгата) и на Български хайку клуб.
Изложбата ще продължи до 24 май, надявам се в галерията да се продават и книжките. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *