Събития от “Седмици на четенето”

|
Седмици на четенето са нова акция на платформата за съвременно изкуство София: Поетики. Между 11 и 24 май гражданите на София имат възможността да се срещнат с над 100 съвременни български писатели, музиканти, актьори, режисьори и публични фигури, които ще се включат в над 20 събития, голяма част от които ще се проведат на открито.
В понеделник, 21 май, от 20 ч. до Софийска градска художествена галерия започва първото „Зачитане”, което ще се проведе на открито. „Зачитане“ е поредица тематични литературни четения с музика и филми, която се случваше в кино „Влайкова“. Темите досега са били „Поезия”, „Париж”, „Алкохол” и „Читател”. Сред досегашните участници, общо 23-ма, са Силвия Чолева, Тома Марков, Ваня Щерева, Калин Терзийски, Васил Георгиев, Красимира Джисова и Иван Ланджев.
Този път „Зачитане“-то е посветено на дебюта.
11-те участници са автори, които все още нямат първи книги с поезия и ще четат свои стихотворения, както и такива, които са им повлияли и са ги накарали да пишат. Авторите са Елена Димитрова, Светозар Георгиев-ghostdog, Надежда Московска, Албена Тодорова, Никола Петров, Белослава Димитрова, Калин Петров, Тея Дия, Мартин Колев, Андриана Спасова, Захари Захариев. Те са актриса, драматург, репортер, преводач, журналист, културолог, филолог, философ и много други неща, но тази вечер ще са поети. Стефан Иванов, 12-ят автор и участник, ще чете съвсем нови стихотворения, а и казва, че винаги се чувства като дебютант, защото литературата не трябва да се превръща в повторение и рутина, по-скоро е редно да бъде нова среща и повторно начало. Поезията трябва да бъде събитие.

На 22 май, вторник, от 20 ч. пред Народния театър започва истински литературен празник: „Ах, Мария: Вчера ли бяхме на 22”. В четенето ще участват 22 автори за 22 години от създаването на списанието: Аксиния Михайлова, ВБВ, Венци Паскалев, Виргиния Захариева, Владимир Сабоурин, Георги Савчев, Десислава Желева, Доротея Табакова, Дянко Дянов, Елена Алексиева, Ида Даниел, Кристин Димитрова, Марин Бодаков, Мария Гюрова, Момчил Цонев, Палми Ранчев, Петър Чухов, Райчо Ангелов, Румен Баросов, Силвия Чолева, Цветанка Еленкова, Ясен Атанасов.
Ах, Мария е мит.
Остана завинаги като елитарно (снобка), авангардно (капризна), непостоянно (но затова пък очарователна). Представи на български език: Сюрреализмът, Православието, Прокълнатата литература, Балканските литератури от ХХ век, Феминизмът, Българската литература от 90-те, и няколко други теми, търсейки образа на своя читател.
Списанието, което направи от плагиатите автори, а авторите си известни. Публикува над 1000 от тях. Започна да излиза като списание за литература и други наслади. През 1990.
Ах, Мария е мит. Което значи, че може би не съществува.

На 23 май, сряда, в навечерието на празника в ресторант & бар „На седмото неб(ц)е” ви очаква „Нощ на поети” – една наистина дълга и уникална поетична нощ, в която зад микрофона заедно ще застанат някои от най-големите имена в българската поезия и абсолютни дебютанти.
„На седмото неб(ц)е”, площад Славейков 11, е ново пространство за кулинария и култура, което за кратко време успя да се превърне в предпочитано място за срещи на артистичните среди.

Нашият начин да отбележим 24 май – с „Четем…” От 20:00 ч пред Народния театър режисьорът Веселин Димов („Смъртта и момичето“, „Дом“, „Фрида“) с помощта на актьорите Елена Димитрова, Александър Митрев и Йордан Диков, както и с музиката на Тодор Стоянов (Ambient Anarchist) ще представи своя прочит върху три забележителни български романа, публикувани в последните месеци: „Възвишение” от Милен Русков, „Нобелистът” от Елена Алексиева и „Физика на тъгата” от Георги Господинов.

СОФИЯ: ПОЕТИКИ е част от Календара на културните събития на Столична община и подкрепя кандидатурата на града ни за Европейска столица на културата 2019.
Основен партньор на СОФИЯ: ПОЕТИКИ е Фондация „Америка за България”.
Фестивалът се реализира с медийното партньорство на БТА и Програмата.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *