Сънища, оживели в наивистични платна, надничат от причудливата архитектура на галерия “1908”

|
На 1 ноември в столичната галерия "1908" (на улица Ангел Кънчев №1) се откри изложбата на един самобитен творец – Росен Рашев-Рошпака. Роден във Враца и отраснал в живописното селце Долна Бешовица, той се наслаждава на това магическо място, което е и източник на идеи и вдъхновение за твореца. Сам споделя, че не е завършил Художествената Академия, за да не отнеме академизмът от неговия примитивен и очарователен подход към платната.
На влизане в галерията ни посрещат златни змейове и чудовища, ангели, надничащи от наивистичните творби. Група птичета, излетели сякаш от страниците на книгата „Ние врабчетата” на именития му съгражданин Й. Радичков, са накацали върху малки платна с разперени крилца. Кози, овчици, лисици и весели къщурки се подават от останалите картини. Човечета с мустаци и протегнати ръце пък срещаме на горното ниво на галерията.
Авторът има и неповторим подход към имената на творбите си: ”Песента на дългия мустак”, ”Умната лисица”, ”Еднокрачко убива злото” (така е озаглавен и филм посветен на него, заснет от БНТ). Свежи багри и техники се приплитат: втъкани платове, конци, дърво, триизмерни апликации, ”шити” картини, керамични обекти. Като човек, близък до природата, авторът споделя, че народните занаяти не са му чужди. Тъкал е на стан с баба си, като дете, а желанието и експериментирането с други материали идват от баща му - майстор на ковано желязо и дърво.
Но основен източник на идеи и вдъхновение са сънищата му, цветни и причудливи те го зареждат с материал за работа.
Авторът споделя, че си води дневник и едва смогва да притвори всичките си съновидения в реални творби.
Росен Рашев-Рошпака е подредил над 30 изложби в България и по света: Сърбия, Словакия, Италия, Япония, САЩ. Той е и носител на престижната награда на сръбския музей Ягодина (1996 г.), единственият музей за наивистичното и маргинално изкуство на Балканите. Наградата го намира сама, екип изкуствоведи пътуват из Балканския полуостров в търсене на художници, които им допадат и отговарят на съответния стил.
Художникът споделя, че наивистичното изкуство е все още непознато и недооценено в България, за разлика от чужбина, а то е извор на красота и самобитност. Авторът цени и насърчава младите последователи на този вид изкуство.
Цветните творби, заредени с много настроение и фантазия ще обитават галерия "1908" до 21 ноември. Заповядайте в един приказен свят, който безспорно ще ви върне в безгрижните дни на детството.

 

Наталия АтанасоваКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *