Сърцето на музиката

|
Португалското фадо не е много популярно у нас и затова на 11 юли мнозина в зала 1 на НДК не знаеха какво точно да очакват от Дулсе Понтеш. Концертът на световноизвестната певица бе осъществен благодарение на Португалското посолство. Поводът е португалското председателство на Европейския съюз.
Когато малко след 20 ч. Дулсе седна зад пианото, изпя три композиции, сред които и “La Llorona” - интерпретация на традиционна мексиканска песен, включена в последния албум на певицата. Публиката бе отнесена в царството на вълнуващите до сълзи мелодии, където властва невероятния глас на „ла фадиста”. И изобщо не очакваше рязката смяна на настроението и веселите, скокливи песни, базирани на португалски народни мотиви, които последваха. През цялото време певицата търсеше контакт с публиката и показваше, че всичко, което прави на сцената, е специално и единствено за присъстващите в залата. Към средата концертът се превърна в спектакъл и то не само благодарение на изкусното осветление, което чертаеше неземни морета и вихрушки от светлини, сред които Дулсе плуваше умело. Тя промени малко тоалета си, за да не пречи дългата пола на звънчетата по краката й, и без да престава да пее, представи характерни португалски танци, аранжирани с хореографски елементи от цял свят. Самата й музика е платинена смес от сърцето на фадо, съвременни музикални жанрове и музика на други култури и народи. На 11 юли й акомпанираха Давиде Закария (виолончело), Оскар Виана (обой), Пауло Фейтея (фадо китара), Филипе Лукаш (китара), Жозе Соареш (акустична китара) и Бето Бетук (перкусии). Уникалният глас, въздействащите композиции, сърцатото музикално изпълнение, както и харизмата на певицата докоснаха всеки и дори концертът да бе продължил още часове, едва ли някой щеше да се отегчи или да загуби интерес. Пъстра, многолика и изумително дълбока – такава се представи музиката на слънчева Португалия през призмата на Дулсе. Много от песните й бяха от последния й албум „O Coração Tem Três Portas” (Сърцето има три врати). Този диск е и първият, продуциран изцяло от самата нея. Към края на концерта прозвуча небезизвестната „Canção do Mar”, написана от Фредерико де Брито и Ферер Тринидаде, изпята за пръв път от Амалия Родригеш (по-късно версията на Дулсе Понтеш влиза в саундтрака на холивудската продукция „Първичен страх”).
Тази година за не един концерт се изрекоха гръмките слова „концерт на годината”. Дали подобно определение приляга на чутото на 11 юли не е толкова важно, въпреки че Дулсе представи нещо незабравимо. По-важното тук е, че за час и половина там туптеше не само сърцето на фадото, а самото сърце на музиката.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *