“Сюжети от Балканската война” гостува в Бургас

|
Уникалната изложба „Сюжети от Балканската война“ събира в БХГ “П. Задгорски“ бургазлии от всички поколения. Тя е посветена на 100-годишнината от Балканските войни и превземането на Одринската крепост. Рисувани с вдъхновение на самия фронт от художници, участвали във войната доброволно или мобилизирани, картините разкриват реалността и събират във фокус широкия емоционален диапазон от бойните действия и всичко, съпроводено с тях - храбростта и себеотрицанието на българския войник - „На нож - Боят при Селиолу 1912“ от Ярослав Вешин, „Конници“ - трудния преход през снежния вихър - от Иван Славов, „Булаир 26.01.1913“ на Димитър Гюдженов, „Обоз“ от Радомир Мандов; болката от загубените в боя - „Кавалерист“ от Владимир Димитров-Майстора; страстния призив против войната “Разрушеният мост на Кресна“, „Булаир - пейзаж“ от Майстора, „Бежанци“ от Петър Морозов, „Войнишко милосърдие“ от Станю Стаматов; минути на отмора - „С. Подима 27.01.1913 - След сражение“, „Женски лица - гъркини в с. Караджакьой - 24.03.1913“ на Борис Денев и др.


"Маневра",   Ярослав Вешин


Вълнуваща, въздействаща изложбата „Сюжети от Балканската война“ представя картини от единадесет автори, предоставени от Националния военноисторически музей - партньор на идеята на община Бургас за тази експозиция. „Някои от творбите са рисувани на самия фронт - това са рисунките с молив, туш и акварел, а други - живописни творби - след завръщането на авторите от фронта, създадени по оригинални скици и впечатления - посочи в словото си Георги Динев - директор на галерията при откриването на изложбата… Тази война българинът прие като освободителна и всеки считаше за свой дълг да участва в нея. Мобилизирани или като доброволци, за фронта заминаха и много художници.“

Балканската война като тема в българското изобразително изкуство се свързва със забележителните платна на Ярослав Вешин. Чешкият художник идва в България през 1887г. и остава тук до края на живота си. Назначен е за художник към Генералния щаб на армията. Изпратен е на фронта. Балканската серия картини на Ярослав Вешин се определя като връхна точка в неговото творчество. „Освободен от сковаващите изисквания на официалната военна картина, художникът рисува с вдъхновение. В тези му произведения главен герой е винаги обикновения боец“ - подчерта Георги Динев. “Картините на Ярослав Вешин с военна тематика вълнуват и днес със силата на реализма и пластичното майсторство“ - пише в статия за художниците в Балканската война изкуствоведът Мария Рилска.
 "Опълченец", Владимир Димитров - Майстора


Сред доброволците в Балканската война са художниците Борис Денев и Владимир Димитров-Майстора. Студентът в Мюнхенската художествена академия Борис Денев се завръща в България, за да бъде доброволец на фронта - санитар в 20 Пехотен добруджански полк към Пета дунавска дивизия. Рисува всяка свободна минута с уважение и възхита обикновения боец, опълченците, трудностите в бита и снежния преход, жертвите, военния пейзаж. Последните рисунки от Балканската война Борис Денев прави при братските гробове на умрелите от коремен тиф на позицията при Чаталджа. „В тези хубави пейзажни скици със самотно стърчащи дървени кръстове в подтекст е изразен протестът на художника срещу безсмисленото продължаване на кръвопролитията през тази война, започнала с всенароден ентусиазъм и завършила с разочарование и бунт“ - обобщи в словото си Георги Динев.


Скици на участници в боевете при Булаир, от Владимир Димитров - Майстора.


Другият художник доброволец в Балканската война е Владимир Димитров-Майстора. Тогава учител в Свищовската търговска гимназия, той отива на фронта като противник на войната. Зачислен е като санитар, но скоро го вземат в Щаба на Седма рилска дивизия. Изминава целия боен път на дивизията. Сюжетите в рисунките му не са случайни. Идеята му е да покаже жестоката същност на войната и да я отрече. Но бойците рисува с обич и възхищение, защото те са „обикновени хора от народа, герои, учудили света с храбростта си“-каза в словото си директорът на галерия „П. Задгорски“.Като военен художник в Щаба на Осма пехотна тунджанска дивизия в Балканската война участва и Димитър Гюдженов. В картините му военните събития присъстват неразделно от живота на обикновените войници. Мобилизиран във войната е и художникът Петър Морозов. Тема на поредица рисунки и живопис от него са свързани с Балканската война и Първата световна война. В същите войни като военен художник в Четвърта преславска дивизия участва Александър Мутафов. Едни от най-известните си акварели и маслени платна рисува по преки впечатления от присъствието си в Черноморския флот, където е прехвърлен по негово желания. Акварели и маслени композиции с изключителна художествена и историческа стойност създава и Станьо Стаматов като военен художник в Балканската и Първата световна война. В изложбата „Сюжети от Балканската война“ в Бургаската художествена галерия има батална живопис и от яркия представител на този жанр у нас Симеон Велков. По време на Балканската война той сътрудничи в печата с рисунки и батални творби - „Опълченци“, „Бой при Куманово“ и др.

 Картина от Станьо Стаматов


"Опълченци",  Борис Денев  


Изложбата „Сюжети от Балканската война“ в БХГ „Петко Задгорски“ - уникално съчетание между изобразително изкуство и история - ще остане в Бургас до края на март.

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *