“Сюр” на Едвин Сугарев срещна своята публика

|
На 5 ноември във Военния клуб дългоочакваната стихосбирка на Едвин Сугарев "Сюр" беше представена на публиката. За книгата говориха издателят Анго Боянов и литературния критик Георги Господинов, а авторът прочете някои от стиховете в нея.
Стиховете са писани преди две години в Ню Делхи, но едва сега авторът успя да ги издаде и в книга.
Както пише Едвин Сугарев в предговора на стихосбирката: "Тези стихове са "сюр" по метода си на написване: изпозлвано е автоматичното такова, практикувано от сюрреалистите. То всъщност е в подредбата и подбора - въпросните сесии са седем следобеда, в които аз оставих ръката, подсъзнанието и писалката да пишат сами каквото им скимне. Знам, разбира се, че сега така не се пише. Но не ми пука."
Това е книгата в която Едвин Сугарев е експериментирал най-много, и този експеримент заслужава своето място. В нея изпъкват много лични символи, като сухата празна змийска кожа в първите сесии. Както подчерта и Георги Господинов, авторът назовава много конкретики (змии, гущери, чапли...), но не в пантеистичен смисъл, а през тях отива отвъд конкретното, в корените на подсъзнанието.
Не знаем къде може да купите книгата, издава я Издателско ателие Аб, но очаквайте скоро в "Словото" части от нея.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *