С маршрутка към Венеция

|
На 14 октомври в Сатиричен театър „Алеко Константинов” се игра първата премиера за сезон 2006/ 2007 на сцена "Щастливеца".
"Маршрутка" е по текст на Елин Рахнев и се занимава с проблемите на съвременния човек в родната действителност. Неизбежно комичните ситуации оставят нагарчащ вкус след отшумяването на смеха. Пиесата е и леко "намигване" към "Рейс" на Стратиев. Режисьорът Пламен Масларов сподели, че това е, от една страна, чисто драматургичен спектакъл, а от друга - актьорска работа, режисьорът е по-скоро пътник в превозното средство. Постановката събира на сцена чудесни артисти, които задават ритъма на спектакъла, включвайки в него своите импровизации.
В тясното и душно пространство на раздрънкания микробус се озовават заедно Шофьорът (Диян Мачев), който, изнервен от дупките по пътищата псува като хамалин, и шестима пътници, всеки тръгнал на някъде. Бременна оперна певица с разбито сърце (Нона Йотова), земна бъбрива рускиня с пазарски чанти (великолепна игра на Мария Статулова), дребен чиновник с носталгия по старите времена, огромен кредит и невярна жена (Тончо Токмакчиев, който се справя блестящо с ролята, а може дори още повече), излязъл от затвора престъпник с безброй нервни проблеми (много проникновено и дълбоко изпълнение на Стефан Денолюбов), тинейджър непукист (брилянтно изигран от Богдан Казанджиев) и мъж с "нестандартна сексуална ориентация", който гледа на нещата "по-отвисоко" (също чудесна игра на Кирил Ефремов). Когато маршрутката попада в задръстване, животът на всеки един от тях изплува на повърхността, провокиран или намерил отражение в случаващото се "навън", на улицата. Неподвижното море от коли ги изолира на мъничък остров, който се превръща в гротескна гондола, някъде в пространстовото около Венеция. "Плаващият град" е символ с различно значение за всеки, но като обща тема остава любовта. Въпреки давещите вълните на живота, всеки от пътнците е запазил усета си за това чувство и така пътуването продължава.
Забавно е - качете се на "Маршрутка" отново на 27 октомври!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *