С препълнени зали започна Аполония 2005

|
Отново огромни опашки за билети има и през тази година в Созопол за Празниците на изкуствата Аполония.
Огромният наплив от посетители наложи извънредно представление на постановката "Пухеният" на Явор Гърдев по обяд на 2 септември. Една от причините е и това, че спектакъла е със специфична организация - и публиката, и актьорите са на сцената. Но и да не беше така, залата пак щеше да е пълна.
Препълнена беше и залата на Археологическия музей за концерта на квартет кларинети - Сава Димитров, Росен Идеалов, Христо Тодоров и Иван Иванов. Тяхната програма можете да видите на страницата на Аполония.
Пълна беше и залата на Художествената галерия, където Георги Господинов и Театрална работилница Сфумато представиха за трети път (след София и Варна) "Чета Елиът слушам Бийтълс (или как минаха шейсетте)". Оттавна съм казвал, че най-успешният съвременен български поет и писател Георги Господинов трябва да бъде представян в зали с размерите на зала 1 на НДК. Или по-големи.
Концертът на талантите на БГ Радио не успя да препълни Амфитеатъра, но единствената причина за това беше дъждът. За техният концерт четете репортажа и интервютата на Найден Найденов.
Отляво надясно: Радослав Спасов, Весела Казакова и Божидар Манов. Снимка © Мартин МитовФилмовата програма на Аполония започна с представянето на филма "Откраднати очи" - отново с много публика въпреки късния час и мокрото време. Преди прожекцията проф. Божидар Манов представи аполонската Панорама на българското документално и игрално кино и Радослав Спасов (режисьор и съсценарист на "Откраднати очи") и Весела Казакова (актриса от филма, носителка на награда за главна женска роляот Московския международен кинофестивал 2005). Филмът е за събитията около преименуването на българските турци през 1989 г., за една майка, която загубва детето си, за една невъзможна любов между туркиня и българин. Няма да ви разказвам филма, само ще споделя, че много тъжен, но със щастлив край. И си заслужава да се види!
Иван Янъков и Васил Петров (с микрофона). Снимка © Мартин МитовПълен беше и Джаз клуб ОББ, където през тази година "любимият на созополската публика" поп и джаз изпълнител освен като певец, се изявява и като художник. Негови рисунки са изложени във фоайето на клуба, а снощи заедно с пианистът Иван Янъков изнесе прекрасен концерт. Весело настроени допълнително внесе един епизод с мобилен телефон, който звънеше доста упорито, дори и след като на Васил Петров спря да пее и помоли публиката да си изключи телефоните. Апаратът продължаваше да звъни, докато накрая не се изясни, че всъщност звъни телефонът на самия Васил Петров.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *