С танци “каппоре” бяха открити Дните на японската култура 2007

|
На 23 септември в Централния военен клуб в София се състоя официалното откриване на тазгодишните Дни на японската култура.
Новият посланик на Япония Н. Пр. Цинехару Такеда (пристигнал у нас само рпеди седмица) произнесе кратко слово, а българският хор "Космически гласове" изпълни една песен. След което започна спектакълът с японски танци “каппоре” на Байкорю Едогей Каппоре.
Ще цитираме думите на посланик Такеда за представлението:
"Танцът “каппоре” е възникнал преди около 150 години в периода Едо, когато все още е имало самураи, като вид изкуство, с което посетителите в ресторантите са били посрещани със своебразен танц при поднасяне на ястията. За разлика от грациозния танц на хората на изкуството, при “каппоре” предимно мъже с причудливи движения забавляват гостите. Танцът влияe благотворно на здравето и затова днес голям брой възрастни мъже и жени го практикуват с удоволствие. Специално за представлението днес от град Осака, в далечна Япония, пристигнаха изпълнителите от формацията Байкорю Едогей Каппоре, водени от своя ръководител-майстор Сакурагава Китамару. След изнесените спектакли в Австралия и още няколко страни, ето че те са за първи път в България. В програмата освен танци, сме предвидили и японски традиционни забавни игри, а също и лекция за начина на обличане на кимоната. Пожелаваме Ви приятни минути. В края на представлението изпълнителите ще дойдат при Вас и ще Ви поканят да се присъедините към тях. И така чрез този изключително уникален японски танц се надяваме Япония и България да станат още по-близки."
 
Дните на японската култура в България се провеждат за 18-ти пореден път. В програмата им предстоят още съвместно концертно изпълнение на японски солисти-изпълнители на традиционните инструменти кото и шакухачи с оркестъра на Софийска филхармония, концерт на японски барабани тайко на група Бу-ши-до и др. Съвременната японска култура ще бъде представена по време на графични изложби на съвременни творци, лекция в рамките на Петото международно тиенале на сценичния плакат в София, панорама на японското кино от края на 90-те години на 20 в. и първите години на 21 в. и много др. Освен в София, част от културните събития ще бъдат представени в Кюстендил, Велико Търново, Казанлък, Монтана и Свищов. По-подробна информация за предстоящите събития в интернет страницата на посолството www.bg.emb-japan.go.jp. Повечето събития са със свободен вход. Заповядайте!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *