С филма “Подслон” на Драгомир Шолев бе открит IX СФФ На брега в Бургас

|
С дебютния филм „Подслон” на Драгомир Шолев бе открит Деветия международен „София филм фест на брега” в Бургас на 10 март. Събитие, очаквано с много интерес от бургаската публика с подчертан афинитет към филмите, направени с много любов, с много дух и енергия, обърнати към човека и малките неща, които му се случват. С нея се срещнаха режисьорът на „Подслон” - Драгомир Шолев, продуцентката Росица Вълканова и актрисата Ирена Христоскова.
Драмата в „Подслон” се развива във взаимоотношенията вътре в едно семейство. Взаимоотношенията между родители и деца, между младите хора, между детето и неговите идоли на улицата, на които то иска да прилича. „Един умен и артистичен филм”, както го определи проф. Георги Дюлгеров. Филм, в който зрителят има усещането, че е открехната вратата на съседния апартамент и в него се случва това, което вече е преживяно или в момента преживява в семейството си с целия му драматизъм и хумор. Драгомир Шолев разказа историята на „Подслон”. „Филмът е по моя идея. Роси ни запозна с румънския сценарист Разван Радулеску, който е популярно име в Европа и преподава в Германия. Той доведе неговата асистентка и човек, с който работи Мелиса де Рааф от Холандия. Заедно започнахме да работим по написването на финалния сценарий. И така се събрахме екип от трима души.” Определящ за успеха може би е фактът, че Драгомир Шолев е подбирал актьори, съпричастни с ролята, която им предстои да изиграят. Така се появяват имената на Янина Кашева, на Ирена Христоскова, която вметна „Играх много себе си” и на останалите.
Премиерата на „Подслон” се е състояла през септември 2010 на престижния кинофест Сан Себастиян. Досега филмът е участвал в повече от 20 фестивала в Европа и света.
„София филм фест на брега” в Бургас събира не само киноманите на града. Това е културното събитие, което привлича и с името на своя създател проф. Георги Дюлгеров. Емблематична фигура от българското кино, именитият режисьор лично посреща своите съграждани и представя филмовите заглавия и техните творци.
Деветото издание на „София филм фест на брега” започна с драма, която доведе проф. Дюлгеров, по негово признание, до пред инфарктно състояние. Седмица преди старта на кинофеста става ясно, че след „модернизация” на единственото кино в Бургас - „Тракия”, от кабината са били изнесени 35мм машини за прожекция, без никой от организаторите на феста да е уведомен. Така „София филм фест на брега” се приютява в залата на Кукления театър. „Единственото, което ме крепеше е привързаността ми към вас. Знам колко очаквате този фестивал. Знам какво значи да се срещнете с истинското кино и си казах, че нямаме право да прекратим фестивала така неочаквано” - сподели в залата при откриването на феста художественият директор на кинофестивала проф. Г. Дюлгеров.В осемте дни на прожекции - от 10 до 18 март - филмите се гледат на ДВД за служебно ползване, което снижава тяхното качество.
Специализирана фирма е направила проучване какво трябва да се сложи в един нов салон за прожекции. С около 270 хил. лв. може да се получи хубаво кино на определено място в Бургас. Проф. Дюлгеров призова бургазлии да станат ктитори в предстоящото начинание - „Всеки един от нас си „купува” стол в залата за 250 лв. и на него се изписва името на ктитора. Салонът е с 350 места. Така ще се получи сума от 100 хил. лв. Обръщаме се към общината и казваме - дайте вие вашите 150 хил. лв. Говоря хипотетично за този салон. Така от нашата енергия ще зависи да го има това общинско кино, а не от доморасли бизнесмени, които нищо не разбират от култура.” Зам. кметът Йорданка Ананиева определи идеята като прекрасна „която ние приветстваме и ще се включим активно в нея”. В залата веднага станаха известни и първите ктитори - проф. Дюлгеров, който „купи” два стола от свое име и името на дъщеря си, режисьорът Драгомир Шолев също се включи като съобщи, че на 20 февруари му се е родил син, продуцентката Росица Вълканова „купи” стол на името на баща си.
На деветия „София филм фест на брега” бургазлии ще видят 38 филма, двайсет от които са включени в конкурсната програма на фестивала и ще се състезават за наградите „Сребриста чайка” на община, жури и публика. От 14 до 17 март ще бъдат показани 12 късометражни филма. Организатори на кинофестивала са Община Бургас, Арт фест и Сдружение „ На брега”.
 

Радка БАЛЕВАКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *