С четене на Библията стартира кампанията за отбелязване на Международния ден на книгата

|
Маратонското четене на Свещеното Писание започна на 23 април сутринта в параклиса "Св. Климент Охридски" на Богословския факултет в София. Началото постави Русенският митрополит Неофит, председател на Просветната комисия към Св. Синод на БПЦ и бивш декан на Богословския факултет.
Последваха го доц. Емил Трайчев, настоящ декан на Богословския факултет, свещеникът на академичния параклис о. Климент Хризанов. В благочестивата проява, която ще продължи до 24 май, предстои да се включат още преподаватели и студенти, представители на различни медии, както и обикновени миряни.
Национална кампания за отбелязване на 23 април - Международен ден на книгата и авторското право, започва днес в над 30 градове и села от страната, в различни библиотеки, университети, училища. В голяма част от инициативите на маратона ще се четат произведенията на Емилиян Станев във връзка със 100-годишнината от рождението му.
Този ден се чества от 1996 г. насам по инициатива на ЮНЕСКО като признание за ключовата роля на четенето за развитието на личността. Денят 23 април е избран като традиционен празник на културата в Португалия - страната, която прави предложението на тази дата да се отбелязва Международният ден на книгата и авторското право. Това е и рожденият ден на Шекспир и датата на смъртта на Шекспир и Сервантес.
Четенето на Библията е по инициатива на преподавателите по Библеистика и библиотеката при Богословския факултет на Софийския университет. Ще започва в 8:30 часа всяка сутрин и ще продължава до 12 часа, след това ще се подновява отново от 14:00 ч. до 17:00, когато ще започва вечерното богослужение в академичния параклис. Желаещите да се включат могат все още да се запишат в библиотеката на факултета.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *