Тази година международният джаз фестивал в Банско е посветен на фънка

|
С три дена по-малко – от 6 до 10 август – ще е в това си издание Джаз фестът – поради недостатъчен бюджет, но със силна програма. Всяка вечер с по една голяма звезда. Защото неговият създател, д-р Емил Илиев, знае: качеството и имената определят нивото – нивото привлича гостите на фестивала – а всичко това е в помощ на Банско като лятна туристическа дестинация. Поредната стъпка към целта: да направим Банско по-известно от Монтрьо.

Още в първата вечер на откриването настроението ще се вдигне нависоко с Мейсио Паркър (Maceo Parker). Американският джаз саксофонист, емблема на фънка и соула, свирил през 60-те години заедно с „кръстника на соула“ Джеймс Браун. Ключов изпълнител в записите му, солист на много хитове, създава своеобразен ритъм при духачите, пряко свързан с фънк музиката, която доби голяма популярност. Свири с Рей Чарлс и тъй като счита, че това е един от най-важните музиканти, които са му повлияли, му посвещава албума „Roots & Grooves“ с WDR Big Band като знак за почит. Както с поредица от високата класа: Ред Хот Чили Пепърс, Принс, с холандската саксофонистка Кенди Дълфър (гостувала също на Феста в Банско). Прави по 290 концерта годишно.

Втората вечер е за една от забележителностите – китаристката Малина Мой (Malina Moye), певица и композитор, която идва със състава си на 7 август.

Следващата вечер – 8 август, е за Джамал Томас бенд. Фънк групата на прекрасния барабанист и композитор от щата Джорджия Джамал Томас, които дълги години са работили с Мейсио Паркър. (За съжаление сега ще се разминат в гостуванията си и няма да могат да се засекат, за да сме участници в общ купон, който можеха да сътворят.)

Много е радостно, когато гостували вече известни изпълнители отново се връщат на тази сцена. Такъв е и поредният наш познайник – големият купонджия на Великобритания Рей Джелато (Ray Gelato) – саксофонист и певец, закрил с групата си Банско феста 2013 година. Ако се погледне програмата на Ronnie Scott's – най-известния джаз клуб на Лондон, всяка година между Коледа и Нова година Рей Джелато има 5 вечери, в които свири по 2 концерта, очевидно забавлява най-добре публиката. Свирили са на сватбата на сър Пол Макартни, пред английската кралица, а на тазгодишното си гостуване у нас ще отпразнуват 25-годишнината от създаването на група „The Giants“ с представяне на новия им албум.

Последната вечер, закриването, е отредена на приятеля на Джаз феста в Банско и на България (вече спокойно така може да се обяви) – Тони Момрел (Tony Momrelle). На когото не само много му харесва Банско, но има желание и да помага, да съдейства. Тук ще е вече за пети път: през 2010 и 2015 година дойде с легендарната британска ейсид джаз група Incognito, където над 16 години е водещият мъжки вокал. На юбилейното ХХ издание – през 2017 г. – се представи с бенд, в който басист му беше китаристът на Incognito Джулиан Кремптън. Сега към тях е прибавил и още един член на групата – вокалистката им Ванеса Хейнс, която идва като специален гост в неговата програма. А зимата, за радост на столичани, гостува и в Sofia Live Club, за първи път извън Банско.

Началото на Фестивала ще даде Бигбенд Благоевград, или както главният организатор д-р Илиев го определя: нашият фестивален бенд – с диригент Борис Янев. Нарича го така, защото го „използваме повече от 10 години като състав, който се разви много. И покрай участието си на Фестивала в Банско намериха изява, поле да свирят и да станат авторитети“.

Васил Петров и Камелия Тодорова ще са солистите тази година на Благоевградския бигбенд. Ще открият не само защото са едни от най-известните наши певци, всеки със свой индивидуален облик, който няма как да се сбърка. Но и двамата са от основателите на Джазфеста, който в годините натрупа не само опит, но и фенове. Стана любима дестинация.

Новите български изпълнители за Фестивала:

Лина Никол (а иначе Веселина Николова) казва: „Това е първото ми участие на фестивала Jazz fest в Банско. Но съм имала удоволствието да присъствам предишни години, слушала съм Инкогнито и други страхотни банди. Радвам се, че има сцена, на която могат да се изявят както български, така и международни артисти. Радвам се, че тази година е на фънка. Ние освен R&B и поп музика, правим и фънк неща. Това са стиловете, които обичаме да изпълняваме с моята банда. За първи път на Банско фестивала ще представя парчета от предстоящ албум, също и сингъла, който излезе миналата година заедно с един прекрасен американски соул изпълнител Франк МакКомб (Frank McComb). Ще изляза с бандата, с която работя от 4-5 години, едни от най-добрите музиканти в БГ, някои са участвали във Фестивала с различни формации: Александър Славчев – китара, Радослав Славчев–Riverman – бас и вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Богомил Енчев – барабани, Божидар Василев – тромбон и ефекти. Ще представим авторски композиции, пре-аранжирани версии на наши любими парчета – обичаме да правим известни парчета, останали във времето.   Хората ги знаят, ще се радват да ги чуят в нови аранжименти и в различни варианти. Така че ще бъде смесица от двете – авторски неща и кавъри.“

Предстои й издаване на българско парче, както и нов албум, който планира да представи в края на годината.

Акапелната група Spectrum беше представена от мъжката част: Константин Бейков – бас, Янко Янков – баритон и Атанас Кулински – тенор. В състава й са още Боряна Йорданова – сопран и Весела Морова – алт. Квинтетът ще е за първи път на сцената на Феста, но за Весела Морова спокойно може да се сложи определението „традиционен участник“. Миналата година беше една от солистките на Фестивалния бенд; композиторът Любо Денев също се е доверил на професионализма й в гласовото пресъздаване на авангардните му джаз композиции (да не забравяме, че е възпитаник на Berklee College of Music, Бостън – една от най-престижните институции за учене на джаз), работят екипно и ни я представи заедно с квартета, като участници в юбилейното ХХ издание на Фестивала, а иначе имат и записан джаз албум с негови творби. През 2015 година излезе с бразилския си проект „Dandalunda“ във формацията Весела Морова & Дандалунда бенд; в предишната – 2014-а, пък беше част от академичната изява на състава около Стефка Оникян.

Ще открият фестивалната вечер на 8 август.

Константин Бейков: „Съществуваме от 6-7 години и сме носители на тази традиция на акапелното пеене, групи, които са много популярни в Европа, в Америка, в Азия. Тенденцията е да създаваме авторско творчество, авт. музика – акапела, което за нас е много важна крачка. И на Фестивала ще представим програма, която наполовина се състои от популярни песни. Тъй като тематиката е насочена към фънка, сме подготвили няколко известни класики в тази област. А още – ще интерпретираме българския фолклор със изразните средства на джаза, на попмузиката, на фънка, с което се занимаваме от няколко години, ще ви представим няколко от нашите съвсем нови авторски композиции. Ние сме в процес на записване и издаване на първия ни авторски албум, ще го представим наесен. Но някаква част ще прозвучи и в Банско.“

Mike Sax & X-Key Милен Стойков: „Винаги съм присъствал като гост и слушател на Фестивала в Банско. Щастлив съм че тази година ще е и Мейсио Паркър, и Тони Момрел, от световен ранг.

Формацията X-Key, с която работя, се състои от още 4 членове: Илия Тенев – клавишни инструменти; Ленко Драганов – ударни инструменти, той е много способен тонинженер, също е и композитор; Иван Иванов – бас китара, и едно много младо – Никола Панчев, на 17 години! Допускам че е от най-младите участници във Фестивала, изключително способен. Събра ни любовта съм smooth jazz и фюжъна. Разбира се в програмата си имаме и фънк парчета, соул. В музиката която изпълняваме съм силно повлиян от американските фестивали и партитата, които стават на тях – мелодична, много динамична, оскъдна на бавни пиеси. Brian Culbertson (Браян Кълбъртсън), Джеф Лорбър (Jeff Lorber) като пианисти, от саксофонистите Джералд Олбрайт, Dave Koz (Дейв Коз), Майкъл Лингтън. Повечето са чути през нашите уши.

Свиря на сопран тенор алт саксофон и флейта. Пътувал съм много в чужбина, излязох точно преди да падне стената: Австрия, Германия, Швейцария, Норвегия, Финландия, Китай, пък дори и Гренландия. Желанието ми е да направим купон, свирим кавъри и наши варианти на 10 август – заключителната вечер, първата формация.“

По информация на организаторите



Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *