Тайните на Зинин

|
Нова изложба на Красимир Зинин, възпитаник на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”, отвори врати в залата на СБХ в Бургас.
Казвам „отвори врати” не от любов към клишето. „Отвори вратата!” е надслова на тази изложба - поканата на художника, навлязъл в своята есен с най-горещите и мистични цветове на лятото, напълно нов и неотразим в решимостта си да материализира невидимия Аз, спотайващ се зад заключените врати на душата.
Не е известно докъде се простира фантазията на този творец. Кръгът на неговите образи не е затвореност в пространството, а безначалност и безкрайност. По всичко личи, че Красимир Зинин знае какво иска и, че по пътя към своята цел, не изпитва никакви затруднения в намиране на начините и средствата – живопис, колаж, графика, смесена техника, плат, метал, хартия. Нищо ново ли? О, не е така! Тези са съчетани някак по Зинински, развързали са възможностите му да се докопа дори до тези кътчета на въпросния Аз, където се пазят тайните. Художниците рисуват автопортрети, а Зинин е нарисувал своето име. Как? Идете и вижте! И не само това: ще видите „Глаголически спомен”, „Разпятие по детски”, „Гласове на духа”, „Нови великденски великани” и още куп други чудесии, изпълнени с енигматични гротески, самоиронични намигвания, многозначни метафори.
Десет самостоятелни изложби на Красимир Зинин в България, в Москва, Лондон, Осло, предхождат сегашната. Но, за да бъде пълна „картинката” трябва да отбележим и участията му в общи изложби, в биеналета и триеналета в Канагава, Токио, Сеул, Париж, Виена, Питсбърг, Каракас и много други световни градове. И още: 30 години работа с деца. Опитът е научил Зинин: изкуството трябва да носи радост.
Затова новата му изложба е една колоритна фиеста, а радостта от неговите открития се предава директно на зрителя. Той вече знае повече за себе си, за истинските неща, за имагинерния свят, на който всеки от нас дължи оцеляването си.
Изложбата ще продължи до 6 декември, когато ще бъде открита традиционната Никулденска изложба за празника на Бургас.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *