Тайният ключ към космоса

|
Не мога да се сетя за нито една причина двете книжки „Тайният ключ на Джордж за Вселената” и „Джордж търси съкровища в Космоса” да не попаднат в библиотеката ви, независимо дали ще ги вземете за децата си или за да поглезите детето в себе си.
Да започнем отдалече с богатите илюстрации - не само рисунки, но и фотографии и репродукции с най-високо качество - издателите от „Сиела” са се погрижили да няма разлики с оригиналното издание. На чудесна гланцирана хартия с пищни цветове оживява Слънчевата система, отделните й планети и обекти от далечния космос, уловени от мощните камери на спътници и телескопи или генерирани като компютърни изображения.
Още от заглавията става ясно, че действието ако не изцяло, то в по-голямата си част се развива в Космоса, а изходната база за всички приключения е домът на Джордж в най-обикновен английски квартал, където той живее с родителите си – борещи се за опазване на околната среда, вегетарианци и противници на модерните технологии, поради което мечтата на момчето да има компютър изглежда далечна и нереална като пътешествие в космоса.
Само че домашният му любимец – прасето Фреди – започва шеметна серия приключения, като избягва в запустелия двор на съседите, и накрая Джордж получава не само компютър, но и съвсем истински разходки в открития космос.
В историята е замесен свръхмощният компютър Космос и неговият създател – ученият Ерик, който се оказва съсед на Джордж заедно с малката си дъщеря Ани. Като изключим способността на Космос да отваря портали към Вселената, всичко останало в книгите, свързано с астрономия и физика, е най-достоверна информация, поднесена ни от великия Стивън Хокинг и дъщеря му Луси.
Във втората част под формата на писма и кратки есета са някои от най-новите научни теории, написани от изтъкнати учени от най-престижните университет и лаборатории по света – проф. Бърнард Кар от Лондонския университет, д-р Сет Шостак от проекта SETI, д-р Брандън Картър от Парижката обсерватория, лорд Мартин Рийдс, председател на Кралското общество към Кеймбриджкия университет, проф. Джеф Марси от университета в Бъркли.
Специфичната научна информация е поднесена изключително увлекателно и разбираемо, в унисон с прословутата мисъл на Айнщайн, че „aко не можете да обясните нещо на едно дете на 6 години, то това значи, че вие въобще нямате понятие какво означава това нещо.”
Отделно е поместена информация за темите и обектите, които са засегнати в книжката, което няма да остави равнодушен никого, вдигал поне веднъж поглед към звездното небе с въпроса „какво има там”. В „Джордж търси съкровища в Космоса” Стивън Хокинг включва най-новите теории за произхода и същността на черните дупки. А всичко това е разказано с голямо майсторство и се чете на един дъх, защото книгите са приключенски до мозъка на костите (доколкото книгите имат кости) в духа на най-добрата традиция на детската приключенска литература.
Покрай Ани Джордж не може да скучае, а когато е замесен и потайният учител Рийпър, вкусът на опасността става съвсем осезаем.
Преводът на книгите, дело на Пенка Ватова, е прелестен, за съжаление от редакторската работа има какво да се желае – ако в рамките на няколко страници детето ви два пъти прочете за „Галилео”, вероятно ще запомни така името на Галилей – и в случая не става дума за сондата, а за великия учен.
Отвъд дребните забележки книгата е образец за полиграфическо майсторство, с корица, идентична с оригиналните издания, отпечатана на хубава хартия, което прави изключително добро впечатление.
Сайтът на поредицата посочва, че трета книга е в процес на написване и остава само да се надяваме, че ще бъде скоро издадена, а след това и преведена на български.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *