Творческа вечер на Иванка Денева за Сирни Заговезни в храм “Света Богородица” в Сливен

|

Писателката Иванка Денева представи съвместно с камерен хор „Добри Чинтулов” под диригентството на академик Методий Григоров творчеството си пред сливенската публика.


На събитието, което се проведе в храм „Света Богородица”, присъстваха кметът на община Сливен инж. Кольо Милев и неговите заместници Иван Славов и Корнелий Желязков, а също така писатели, културни дейци и много граждани от Сливен. Творческата вечер се организира с подкрепата на православен храм „Света Богородица”, Младежки културно-просветен център „ИХТИС”, Народно читалище „Зора-1860 година”, КДК – Сливен и фондация „Милосърдие”.

Акцентът на културната проява беше художественото претворяване на проблема за покаянието и прошката в прозата на писателката, нелеките пътища към него и облагородяващата му сила. Срещата по повод Сирни Заговезни бе водена от Таня Балабанова, член на МКПЦ „ИХТИС”, която запозна присъстващите с творческата биография на авторката, която е известна с романите си „Жарава” и „Кръстопъти и ветрове”, повестта „Духовният учител”, а също така и с  книги с разкази и новели, с поезия и театрална критика.

Авторката прочете откъс, разкриващ претворяването на проблема за покаянието и прошката в своя роман „Кръстопъти и ветрове”, и заедно с публиката, която присъстваше в храм „Света Богородица”, чу оценката за писателския поглед и отразяването на проблема в прозата си от литературния критик Щиляна Драгнева.

Литературната вечер продължи с представяне на откъс от новелата „Две прошки”, която показа силата на покаянието и прошката като двигател на по-хуманни междуличностни отношения и духовно извисяване. В края на събитието д-р Иванка Денева рецетира стихотворението „Човекът говори с тишината”, което за присъстващите в храма е пожелание за повече хармония в живота им, достойни дела за благото на близките и обществото и за отбелязването на Сирни Заговезни със семействата им.

По време на творческата вечер храмът бе огласен от камерния смесен хор „Добри Чинтулов”, който изпълни „Отче наш” по музика на Николай Кедров, адаптирана на български език, „Молитву пролию” и „Към Богородица” от Александър Архангелски, а също така и „Покаяния, отверзи ми двери” на Артемий Ведел.

По материали на Община СливенКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *