„Творчески портрет” на Иванка Денева в регионалната библиотека на Велико Търново

|
Гостуването на писателката Иванка Денева на 26 март в старопрестолния град се състоя в едно от сакралните за търновци места: Регионална библиотека „П. Р. Славейков”, до възрожденския комплекс със залата за заседания на Учредителното събрание, приело Търновската конституция (1879 г.).
През месеца за провеждане празника на Велико Търново почитателите на словото се докоснаха и до творчеството на двама включени за представяне в културната програма на библиотеката гости: проф. Валери Стефанов (СУ „Св. Климент Охридски”) и д-р Иванка Денева, които имаха самостоятелни изяви.
Срещата на писателката, по покана на ръководството на третото по големина книжовно средище в България и преподаватели от Великотърновския университет „Св.св. Кирил и Методий”, бе осъществена като „творчески-портрет”, което позволи да бъдат представени различни страни от „интегралното й”, според литературните критици, творчество.
Културното събитие се състоя в препълнената зала на Централната сграда на библиотеката в присъствието на творци от В. Търново, като писателите Владимир Шумелов – един от основателите и председател на Сдружението на литературните дейци „Света гора” , Христо Медникаров и Йордан Кушев, поетесите Снежана Иванова, Ружа Велчева и др.; на преподаватели от катедрите на ВТУ („Българска литература”, проф.д-р Сава Василев) и от „ Методика на литературното, езиково обучение и литературознание”), студенти и библиотечни работници. Срещата уважиха видни историци-краеведи, като писателката и изследовател Тодорка Недева, специалистът по изучаване на Търновския край Георги Митков и др.
Водещата вечерта Светлана Михайлова от отдел „Краезнание” представи творческата биография на писателката Иванка Денева, излезлите изпод перото й публикации и книгите в жанровете романи, разкази и новели, поезия, литературна, театрална критика и пиеса; номинациите за национални литературни награди, включването в енциклопедии, изданията и преводите на нейни творби в чужбина .
Доц. д-р Петър Стефанов (катедра „Българска литература” на Великотърновския университет), автор на рецензия за новия й роман в алманах „Света гора”, сподели наблюденията си за художествения свят на Ив. Денева и търсенията й в сферата на прозата - с акцент на книгата „Кръстопъти и ветрове” и белетристичния сборник „Този корав залък – Животът”. В навечерието на светлите Възкресенски празници авторката поздрави присъстващите с поетичните творби от „Диптих за България” и прочете откъс от романа.
Тържествено отбелязаната неотдавна 134–та годишнина от Освобождението на България обуслови интереса и поставянето на въпроси от търновските читатели за изобразените в книгите проблеми: национално-освободителните борби и битието на българите, за развоя на историческата проза (образа на т.н. „анонимен герой” в събитията, претворяване интимния живот на българина, сливането на фикция и автентични събития в изобразяване на живота и историята). Други въпроси отвеждаха към „лабораторията” на Иванка Денева и творческия процес в жанровете „поезия” и „проза” (разкази, новели, романи), за очаквания II-ри том от дилогията „Времена насрещни”, (от която „Кръстопъти и ветрове” е първи том).
В обсъждането взеха участие с въпроси, прочит на откъси от „Кръстопъти и ветрове” и свои впечатления от творбата проф. д-р Анчо Калоянов (катедра „Българска литература”), проф. д-р Радослав Радев (катедра „Методика на литературното, езиково обучение и литературознание”) във ВТУ, Й. Кушев, поетът Здравко Пеев и други гости на вечерта.
Иванка Денева отговори изчерпателно на поставените въпроси, благодари на организаторите за многостранното й представяне пред културната общественост на Велико Търново и за интереса към произведенията.
Писателката получи покана за творческа среща с читатели и от Арбанаси.
 

по материали на отдел „Краезнание”,
Регионална библиотека „П.Р. Славейков”, Велико Търново>Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *