Творчески проект “Изкуството – целение на душата”

|
В условията на криза и затруднено общуване с духовните ценности на най-изстрадалите хора на Сливен – възрастните и тези със заболявания, писателката Иванка Денева започна поредица от творчески срещи с тях. Поради различни причини - здравословни, финансови, на възрастта и затрудненото придвижване, те остават днес дистанцирани от възможността за закупуване на книги, от досега с изкуството и ролята му на лек за душата и тялото. Инициативите се осъществяват с отзивчивостта на председателите на сдруженията: Общинската и Регионалната организации на инвалидите в Сливен, Сдружение „Онкоболни и приятели”, Дом за стари хора, Сдружението на диабетноболните в града под Сините скали, Сдружението към Съюза на слепите и др.
В замисъла на творческия проект „Целебната сила на изкуството”, некомерсиален, авторски по характер и с насоченост към човека, намират отражение подчертаваните от литературната критика хуманистични възгледи на писателката. Чрез срещите възрастните хора и тези със заболявания (онкологични, на двигателния апарат, зрителни, причинени от диабета и др.) получават възможност за общуване с литературата като средство с ярко емоционално и познавателно въздействие. Процесите на себевглеждане и индивидуална нагласа за преодоляване на трудностите от различен характер: причинени от болестите и възрастта, социалната среда и бюрократичните пречки пред хората в рискови моменти от живота им, се повлияват от въздействието на книгата и емоционално-художествените й светове. Идеята се осъществява с участието и присъствието в инициативите и на подкрепилите ги техни близки и приятели, подпомагащи – чрез грижите и съпричастността си - оздравителния процес, по-скорошната социална адаптация и връщането на болните в обществото.
Творческите срещи преминават с активно включване на присъстващите в тях. В Дома за стари хора в Сливен пътят на авторката в литературата бе представен от директорката на институцията Илияна Славова. Домуващите се запознаха с творчеството на Ив. Денева, изразиха отношение и към различни проблеми в общината и страната, рецитираха творба на Ботев и свои стихове (лично творчество). Писателката прочете свои поеми и откъс от новия роман „Кръстопъти и ветрове”.
В залата на Диабетен център – Сливен, в ДКЦ-2, с участието на членове от горепосочените сдружения, авторката представи прозата си, нови поетични творби и някои от антологията „Светлик на душата”. Водещата Ив. Калайджиева (носител на наградата на община Сливен „Аргира Жечкова” и председател на Сдружението за духовни дейности на учителите), представи писателката Иванка Денева, номинирана за националните награди „Добри Чинтулов” и Йордан Йовков”, говори за естетическия свят и многобройните й публикации в чужбина, споделяйки и своето виждане за новия роман „Кръстопъти и ветрове” . Писателката прочете откъс от книгата, разкриваща миналото, живота на българите, национално-освободителните борби в продължение на векове и „сливенската диря” в тях. Задълбочени оценки за полифоничната книга изрази Щилияна Драгнева – преподавател и литературен критик, познаваща творчеството на авторката и писала рецензии за някои от произведенията й.
Романът „Кръстопъти и ветрове”, представян многократно: (в Чалъковата къща на Старинен Пловдив, в гр. Лайден (Холандия), в зала „Май” - пред културната общественост на Сливен, в „Контакт-клуб „Германия”, ПМГи др.), има на срещата в залата на Диабетния център в Сливен - чрез отношението на възрастните и изстрадалите люде на Сливен, най-развълнуваните си и достойни слушатели. В обсъжданията участваха със свои впечатления журналистката Мария Николова, председателката на Сдружението на онкоболните Стела Шумкова, (носител на наградата „Милосърдие” на община Сливен), Веселин Василев – председател на Регионалната организация на инвалидите и др., които подариха цветя на писателката, пожелаха бъдещи творчески контакти и представяне пред тях и на втората част от романовата дилогия „Времена насрещни”, от която романът „Кръстопъти и ветрове” е първи том. Те споделиха желанието за нови срещи с творци и твърдението, че присъстващите „си отиват днес по-обнадеждени и заредени с позитивни емоции.”
Иванка Денева благодари за съдействието на управителя на ДКЦ-2 - домакин на срещите, д-р Слави Величков, на председателите на горепосочените сдружения, както на ръководителя на Центъра за диабетноболни Николай Нейков, на почетния председател на Общинската организация на инвалидите Ели Карамфилова (експерт в отдел „Здравеопазване” на община Сливен) и на Ив. Цонев – председател на организацията. Отразявайки творческата вечер в кореспонденцията си за изданието „Сливен. нет”, Станимир Петков цитира мнението на изказалите се за „Иванка Денева сред най-талантливите български писатели”.
Присъстващите изявиха желание срещите с авторката да продължат - с тях и с други групи от обществото, какъвто е замисълът на начинанието: за утвърждаване ролята на духовните ценности и целителната им сила в живота.

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *