Театрален вторник на “Аполония”

|
На 2 септември едно от най-притегателните събития в програмата на "Аполония" бе театърът на маса "Мероприятието".
Това е и единствената театрална премиера в Созопол тази година - всички постановки, които се играят в читалище "Отец Паисий" вече са имали своята премиера през изминалия театрален сезон.
"Мероприятието", поставена от Лилия Абаджиева, се играе по повод 110 години от рождението на Бертолд Брехт. Тя е от ранните пиеси на автора, така наречените "образователни пиеси", в които се формира известният му "ефект на отчуждението". Неотдавна преведената от Владко Мурдаров творба на Брехт бе интерпретирана в Созопол от Йосиф Сърчаджиев, Илка Зафирова, Евгени Будинов, Васил Ряхов и Александър Димов. Интересен е фактът, че първата постановка на пиесата в Берлин през 1930 г. също е била дело на българин – режисьора Златан Дудов.
Другата постановка, играна тази вечер в крайморския град, бе "Вампир" от Антон Страшимиров, продукция на Драматичен театър "Иван Димов" - Хасково, и Нов драматичен театър "Сълза и смях" с режисьор Георги Михалков.
За разлика от пълната зала на Художествената галерия, Амфитеатърът бе посетен от сравнително малобройна публика. Което бе жалко, тъй като концертът на група 7ЕДЕМ бе на много високо ниво и зареден с позитивно, слънчево настроение.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *