Театралният фестивал “На брега” се открива на 8 септември в Бургас

|
За шести пореден път Бургас ще бъде домакин на театралния фестивал “На брега”. Форумът ще бъде открит на 8 септември с постановка на “Кралят умира” от Йожен Йонеско на московския театър “Луна”. Главната роля се изпълнява от популярния кино и театрален актьор Игор Ливанов.
Постановката е на директора на бургаския театър Борислав Чакринов. Той постави “Кралят умира” преди няколко сезона в “Адриана Будевска”-Бургас, като в главната роля се изяви актьорът Йосиф Сърчаджиев. Според режисьора последната изява е от най-добрите му постижения.
В руската трупа, наред с руските актьори Игор Ливанов, Виктория Алмаева и други, зрителите ще видят дъщерята на актьора Сава Хашъмов Анна Техерова
“От първия ден в който започнахме да правим фестивала, съм убеден, че трябва да продължаваме напред. Традициите са важни, както и всяка следваща стъпка в тази посока. Винаги ми се е искало мащабът на този фестивал да бъде по- голям”, каза Чакринов.
По думите му стремежът обаче винаги е бил насочен към това – бургаската публика да успее да се срещне с най–доброто, което се е случило в театралния живот на страната.
Традиционно всеки нов спектакъл на Теди Москов предизвиква голям интерес у театралната публика. На фестивала той идва с постановката “Фантасмагории” по Е.Т.А Хофман. В тази сценична интерпертация отново има множество политически алюзии и виртуозни актьорски интерпретации. На сцената ще се появят Майя Новоселска, Христо Гърбов, Камен Донев, Стефан Вълдобрев и други.
“Завръщане у дома” е спектакълът, с който бургаският театър се включва в програмата. Този спектакъл се игра през изминалия сезон, но предимно на софийска сцена и с него режисьорът Иван Урумов бе номиниран за “Аскеер”. В него участва големият български актьор Наум Шопов, когото зрителите ще видят и в моноспектакъла “Последната лента на Крап” - постановка на Общински театър-Несебър. Режисьор на култовия текст на Самюел Бекет е Димитър Еленов.
Народен театър “Иван Вазов” идва с постановката на Маргарита Младенова “Месец на село” от Тургенев. В пиесата играят Снежина Петрова, Ванча Дойчева, Мария Сапунджиева, Карла Рахал.
Маргарита Младенова е режисьор и на “Долината на смъртната сянка. Альоша” по “Братя Карамазови” от цикъла Достоевски, постановка на театър “Сфумато”. Втората част на постановката, наречена “Долината на смъртната сянка. Иван” е режисирана от Иван Добчев. Постановките ще бъдат играни в две последователни вечери на театралния фестивал.
“Марад / Сад” от Петер Вайс, спектакълът за който много се писа и говори, ще бъде показан на сцената на бургаската опера. Продуцент и режисьор е Явор Гърдев. За ролята на маркиз дьо Сад Михаил Мутафов бе удостоен през тази година със статуетката “Аскеер”. Със престижната награда бяха отличени и музиката, и костюмите на постановката. Спектакълът вече е игран на много международни фестивали и навсякъде е посрещан с голям успех. Веднага след участието си в Бургас, трупата ще отпътува за Холандия, където има предвидени три представления.
Едно от най-зрелищните представления за изминалия театрален сезон “Платонов” от Чехов, дело на режисьорката Лилия Абаджиева, също е включено в програмата на фестивала. В главната роля се изявява Деян Донков, а също Койна Русева, Цветан Алексиев и други.
Закриването на фестивала ще бъде на 16 септември - също с чуждестранно участие. Това е спектакълът ”Три сестри” на държавния театър на Битоля. Постановката е дело на младия сръбски режисьор Александър Поповски.
Плаката за шестото издание на театралния фестивал “На брега” е изработен от Милко Божков.
Организатори на театралното събитие и тази година са Община Бургас, Театрално сдружение “На брега” и Драматичен театър “Адриана Будевска”. Билети вече се продават на касата на театъра. Цените в зависимост от местата варират от 5 до 10 лева. За ученици, студенти и пенсионери билетите струват 3-4 лева. Отделно се продават абонаментни карти с отстъпки.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *