Театрални премиери и традиционно силна камерна музика в Созопол

|
Вторият септемврийски ден на Аполония 2006 бе белязан от знака на театъра.
В читалище “Отец Паисий” Държавният сатиричен театър “Алеко Константинов” представи в претъпканата зала премиерата на пиесата на Айрис Мърдок “Отделената глава”. Постановката е на младата режисьорка Десислава Шпатова. Тази година, поне по отношение на Мелпомена, “Аполония” е склонна към удвояване – талантливата Деси участва и с авторския си спектакъл “Кафе и цигари” на 3 септември от 23 часа в Археологическия музей. Две са представленията на Сатиричния театър в два последователни дни. Две пиеси се занимават с темата “Дон Жуан” – премиерата на Александър Морфов по Молиер на 6 септември (за това представление билетите вече са продадени) и на следващия ден, 7 септември, “Процесът срещу дон Жуан” на НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов”, по Ерик-Еманюел Шмит. Пиесата на Лорка “Домът на Бернарда Алба” също се играе в два поредни дни – на 3 и 4 септември, съответно постановки на ДТ “Стоян Бъчваров” – Варна и НТ “Иван Вазов”.
Софийската премиера на “Отделената глава” е на 18 септември на камерната сцена на Сатирата.
В Художествената галерия, както и миналата година, се “игра” театър на маса. С пиесата “Какво се случи, след като Нора напусна мъжа си” от Елфриде Йелинек се честват 100 години от смъртта на Ибсен. На “Аполония 2005” по този не особено традиционен начин бе представена отново пиеса на Йелинек, “Клара Ш.”, отново в превод на Владко Мурдаров.
Традиционно силната фестивална програма с камерна музика срещна почитателите на Шуберт, Шопен и Дебюси с брилянтното изпълнение на Павлина Доковска. С творбите на тези трима композитори именитата ни пианистка има много силна връзка – тя е лауреат на Международния конкурс “Клод Дебюси” (Франция), артистичен директор е на фестивала “Chopin in Mannes” в Ню Йорк и има записани компактдискове с музика на Шуман, както и, разбира се, на много други творци. И понеже стана дума за удвояване – почитателите на Павлина Доковска могат отново да я чуят довечера (3 септември), когато тя ще акомпанира на Стефка Евстатиева. Тази вечер в Археологическия музей в Созопол талантливият сопран иска да се сбогува с родната оперна сцена и с българската публика.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *