Театърът и киното

|
На 8 и 9 март в Народния театър “Иван Вазов” от 10.00 до 18.00 часа ще се проведе поредното издание на кино форума, посветен на световното кино “Отворен клас” на тема “Театърът и киното”, организиран от френския продуцент Патрик Сандрен.

За кино форума „Отворен клас” в София пристигат емблематични фигури на европейския театър и кино - Бернар Собел (театрален режисьор, създател на списание “Театър/Публика” и на Драматичния театрален център в Женевилие, Парижка област) и Жан Душе (кинорежисьор, критик, писател, лектор).
Водещ на срещата ще е Шарл Тесон (критик, доцент по кинознание в Сорбоната, писател и есеист). Дискусиите са и със специалното участие на нашумелия български театрален и кинорежисьор Явор Гърдев. Почетен председател на първото за 2008 издание на “Отворения клас” е актрисата от Народния театър “Иван Вазов” Емануела Шкодрева.

Настоящото издание на “Отворения клас” е посветено на взаимното влияние между театъра и киното и ще проследи естетиката, съществуващите похвати, историята и многобройните мостове помежду им. То е насочено към всички, които обичат и театъра и киното. Кино форумът с вход свободен включва лекции и дебати с български превод, както и откъси със субтитри на филми от световното кино.

Срещите със световното кино “Отворен клас”

Редовните срещи “Отворен клас” са замислени и организирани от Патрик Сандрен в сътрудничество с Посолството на Франция в България и Френската културна служба в София. Тези ежегодни тематични срещи се провеждат със съдействието на френския кинокритик Шарл Тесон, съавтор на инициативата. За участие в събитието от Франция пристигат множество известни личности, кинодейци, чиято работа е получила международно признание (режисьори, актьори, творци, критици, писатели, философи, продуценти, главни редактори в телевизионни канали). Те представят своята гледна точка във връзка с предизвикателствата от естетически и етичен характер, които стоят пред съвременното кино и неговите отношения със света и историята. Срещите са отворени за всички, безплатни и не са лекции, а възможност да се видят множество филми, които илюстрират и насочват нашите дебати. Влиянието на различните дисциплини, които присъстват в киното – от пластичните изкуства до социалните науки – е също така предмет на коментари и дебати. “Отвореният клас” позволява да се открият важни произведения и автори, различни култури и практики, но също така и кинематографията на страни и континенти слабо представени в София.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *