Театър и хубава музика в Созопол

|
На 4 септември, в рамките на Празници на изкуствата Аполония 2004, Театър “199” представи в залата на читалище “Отец Паисий” спектакъла “...И човекът стана жива душа”.
Цветана Манева и Мария Каварджикова изиграха блестящо пиесата на Дейвид Хеър (реж. Маргарита Младенова). Още в самото начало присъствието на двете актриси прикова вниманието на зрителя – през цялото време на сцената и двете се противопоставят и обединяват, разделящи и събиращи. На невидимия, но ясно доловим фон, който предоставя морето, на един малък британски остров, отново става дума за романтичната любов. В различен облик, възприемана и интерпретирана по различни, на пръв поглед, начини - подобно морето – вечна и неименно присъстваща. Превъзходната игра на актрисите в съчетание със сценографията на Любомир Младенов завладява и размислите, и чувствата.
Напълно уместно след този силен спектакъл се състоя и премиерата на биографичната книга за Цветана Манева “Фениксът на българския театър”. Петър Петров представи авторката Севелина Гьорова, написала много книги за театрални творци. Това е десетата книга, свързана с театъра, която предлага на читателите издателство “Дамян Яков”. Много внимание е отделено на годините, които актрисата е била част от състава на Пловдивския театър и където се е срещнала с Любен Гройс. Използвани са откъси от интервюта и части от критика наред с живия разказ на авторката за събития, на които е била свидетел. Севелина Гьорова благодари за толерантността, която Цветана Манева е проявила спрямо ръкописа и начина, по който писателката е представила събитията и характера на актрисата.
Малко по-късно, с известно закъснение, започна камерният концерт на Йоланта Смоленова. Изпълнителката е лауреат на международни и национални конкурси. Освен като солист, тя участва и в камерни формации. Репертоарът й е изключително разнообразен по отношение на стилове и епохи. В Археологическия музей на Созопол почитателите на клавирното музикално изкуство се насладиха на изключително стойностно изпълнение. Младата изпълнителка изсвири Соната оп. 35 (b moll) от Фредерик Шопен, Соната H moll от Ференц Лист и “Скарбо” на Морис Равел. Въпреки късния час, публиката в залата беше многобройна и оцени по достойнство талантът на Йоланта Смоленова, като не напусна Археологическия музей преди да извика пианистката на бис.
 
Още снимки от откриването може да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *