Театър на маса и етно музика на Аполония

|
На 8 септември в програмата на Аполония бяха камерният концерт, театърът на маса, концертът на Лот Лориен и Теодосий Спасов и два концерта по едно и също време - в Джаз клуба и музея.
Първият концерт в Археологическия музей на Созопол беше на Валя Дервенска (цигулка) и Десислава Атанасова (пиано). Силното им сценично присъствие и перфектно изпълнение на Брамс, Дебюси, Крейслер и Тартини направиха камерния концерт запомнящ се.
В Художествената галерия бе изпълнена пиесата “Клара Ш.” на Елфриде Йелинек, изпълнена под нетрадиционната форма "театър на маса".
Преводачът на пиесата проф. Владко Мурдаров представи накратко авторката, написала повече от 15 драми, носителка на много литературни награди и отличия, сред които и Нобеловата награда за литература за 2004 година. Актьорите, всеки от които четеше от текста на пиесата пред себе си, успяха да превъзмогнат обичайните трудности, съпътстващи подобен род мероприятия, създавайки един интригуващ постмодерен спектакъл. Особено се отличиха Илка Зафирова и Владимир Пенев, които разчупиха по неповторим начин спецификата на авторовия текст (чийто език немската преса определя като “чудовищен” според думите на Владко Мурдаров) както с безспорния си професионализъм, така и със свежото си чувство за ирония.
Поредното събитие в созополския амфитеатър бе дългоочакваният съвместен концерт на варненската етно-формация “Лот Лориен” и уникалния Теодосий Спасов. За съжаление високите очаквания не се оправдаха и не особено многолюдната публика на амфитеатъра бе доста инертна, основната заслуга за което беше на етно-групата. Протяжните, разляти композиции, чиято размита идентичност не помагаше особено на зрителите да ги различават една от друга, създаде едно усещане за досадна монотонност, разсейвано единствено от забележителното музикално майсторство на Теодосий Спасов (който направи спиращо дъха соло на “Иван си конче изведе”). Странните и нелепи вербални изблици на фронтдамата Бора Петкова между композициите породи доста иронични усмивки и недоумение, кулминацията на които беше директният й призив към публиката за купуване на актуалния концертен албум “На живо от Охрид”. Иначе музикантите от “Лот Лориен” демонстрираха завидни умения както на познати, така и на не толкова познати инструменти като т.нар. диджериду, дошъл от австралийската древност, ала явно трябва да поработят повече над аранжиментите на композициите си, освен ако не искат да си останат поредната балканска формация, предъвкваща до болка познати фолк-мотиви.
Вечерта завърши с елитното представяне на джазмена Живко Петров, чиито пиеси на пиано разтопиха зажаднелите за качествена музика възприятия на отбраната публика, изпълнила Археологическия музей. Той благодари на аудиторията, изпълнявайки специално написана за “Аполония” блус-творба, на която всички присъстващи му помагаха с ръце.
По същото време в Джаз клуб ОББ течеше концертът на Петър Салчев и оркестъра на Ангел Заберски. Не по-малко добър концерт. Който много хора пропуснаха да чуят пълноценно, заради притичването между двете зали.
Още снимки можете да видите на страницата на Аполония.


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *