ТЕМП изрови иманярски скелет

|

Археологът д-р Китов подозира в иманярство руски офицери от Освободителната войнаКакви са новите находки на експедиция ТЕМП, господин Китов?
- Намерихме един скелет в много необичайна поза - почти изправен, напъхан насила в една малка дупка, дълбока около 80 см и с диаметър около 60 см; на черепа има отвор от удар с остър предмет. Нашето предположение е, че става въпрос за иманяри, които са намерили нещо интересно, скарали са се и са си разчистили сметките. Единият от тях е бил убит и заровен набързо в тази яма, като тялото е било затрупано с няколко камъка. Наоколо имаше гилзи, за които предполагаме, че са от времето на Руско-турската освободителна война. Известно е, че руските офицери са имали обичай да посягат на надгробните тракийски могили; те са разкопали една могила при тогавашното село Рахманли (днес Розовец) Пловдивско, а така също и при старозагорското село Дълбоки. Там са намерили един златен нагръдник, сребърни чаши и бронзови съдове и други предмети; по-голямата част от тези находки са в Ашмондския музей в Англия, а две от чашите се намират в Ермитажа в Санкт Петербург. Тепърва ще търсим още доказателства в подкрепа на хипотезата ни, че става въпрос за такива иманярски разкопки, при които е намерено нещо ценно. Още повече, че до този скелет намерихме освен кирката, с която е бил убит, и малката лопата, с която е копано, и една ножица. Не е изключено някои златни предмети да са били рязани с нея, за да могат да си ги поделят иманярите.
 
А като археолог какво очаквате да намерите в Плоска могила?
- Очертава се една много интересна архитектурна постройка, засега с коридор и две помещения; входът към първото е с две странични колони от бигор. Не очакваме да намерим някакви материали, но вероятно ще се окаже от много интересен архитектурен тип. Постройка, която е непозната досега в Долината на тракийските владетели.
 

Още за експедиция ТЕМП и д-р Китов можете да видите на адрес: www.temp-bg.com


 


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *