Теодора Димова и срещатата й с “невинните” в 7-мо СОУ

|
През май в 7 СОУ “Св. Седмочисленици” се състоя най-дълго чаканата среща, част от проекта “Писатели гостуват в Седмо” на Живка Симова. Учениците от 12 “в” клас имаха честта да бъдат своебразни домакини на отлаганата (поради пътувания) среща с Теодора Димова - една от най-известните писателки днес, чийто неподражаем стил впечатлява все повече млади хора.
Сред гостите бяха Цанка Ямболиева, директор на училището, учители, както и литературният критик Юлиян Жилиев, писателят Николай Бойков, журналистът Румен Спасов и др.
Очакваше се присъствието на Теодора Димова на 14 май да предизвика този интерес и да пробуди нови въпроси в съзнанието на много от нас. Въпреки че тя е авторка освен на пиеси и на три романа - “Емине”, “Адриана” и “Майките” - срещата беше посветена на последния, с който някои от нас се запознаха и чрез сценичния му вариант “Невинните” в Театър 199. Дълго ще мислим за този потресаващ сюжет, чрез който се вниква в света на седем семейства, на седем различни съдби, белязани от едно жестоко убийство… Това е роман за опустошителната сила на самотата при подрастващите, станали свидетели и участници в една порочна действителност. Драмата на героите се превръща в обществено страдание, пред което никой не би могъл да затвори очите и душата си.
Проблемите в книгата на Теодора Димова не само че успяха да ни заинтригуват, но и ескалираха оживена дискусия. Всичко, което се случи този ден, е доказателство, че все още е жив пламъкът в сърцата ни и сме готови да се борим срещу разрухата на модерното общество, което явно или скрито ни поглъща. Сигурна съм, че след тази среща тези, които не са успели да прочетат романа, ще го направят, защото той е като житейски учебник, който всеки трябва да прочете, осмисли и предава на другите.
Но присъствието на Теодора Димова бе показателно и в още една насока - тя е вдъхновение за всички начинаещи писатели, които прохождат в литературата и навлизат в магията на словото. Тя е доказателство за това как дъщерята на писателя Димитър Димов е способна по свой уникален път да твори свят по един съвършено нов и различен начин, който не копира и дори не се доближава до т. нар. установени “литературни традиции”. Нейният характерен подход към писането е вече запазена марка, защото тя носи със себе си необикновения и мистичен полъх на своите творби.
Запознахме с една необикновена личност, която остави безброй недоизказани думи в съзнанието ни. От този ден ние сме в търсене на отговори на много въпроси, но в същото време сме сякаш по-зрели, по-подготвени за живота, който не винаги е такъв, какъвто желаем да бъде. Вниквайки в творбите на Теодора Димова и присъединявайки се към личните светове на нейните герои, ние бихме могли да срещнем себе си, защото те са толкова реални, колкото и нереалните събития, които искаме или не, са част от съвсем не безгрешното ни земно съществуване.
Това бе един от последните ни учебни часове, който ще запомним и с друго - направихме първите си опити за рецензия на романа “Майките”, а след споделените си наблюдения за творчеството на Т. Димова, нашата учителка Живка Симова, авторка на книгите “Обичана и отричана” и стихосбирката “Приют за мълчания”, ни изненада с едно стихотворение-посвещение на Теодора Димова. Накрая двете писателки размениха книгите си с автографи и ни показаха как съвременното изкуство може да сближи творците в един учебен час, който никога и никъде няма да се повтори.
 

Бианка Тошева,
7 СОУ, СофияКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *