Теодора Димова ще е втората гостенка на “Срещи в сряда”

|
Най-старият български литературен музей, къщата на патриарха на националната ни литература Иван Вазов в София, и най-голямото модерно издателство, вдъхновено от мисията си да разпространява съвременната българска литература, “Жанет-45” в Пловдив, се обединиха в идеята да създадат постоянна, жива и привлекателна литературна сцена в центъра на столицата. Нарекоха проекта си “Срещи в сряда” и поставиха началото на 28 февруари, последната сряда на месеца, с поетично четене на Станка Пенчева.
Месец март, традиционно приеман и възпяван като месец на жените, вече се приближава към своята последна сряда, 28, и предстоящата среща в сряда с модерната българска литература. Месецът на жените предполага, дори изисква къщата музей “Иван Вазов” и издателство “Жанет-45” да поканят отново известна и обичана съвременна писателка за свой гост, Теодора Димова.
Авторка на пиеси, разкази и романи, Теодора Димова е име, около което кръжат различни и предизвикателни ореоли. Тя се радва на популярност благодарение и на сценичното си присъствие, и на гъстата си, задъхана, омагьосваща проза, с която за първи път стъписани се срещнахме в романа й “Емине”, издаден от “Жанет-45”. Последва “Майките”, книга донесла на авторката си европейска популярност и една голяма международна награда, а на читателите й – освен естетически възторг, и огромната утеха, че не са сами в драматизма на днешното българско време, че трагичните му и горчиви измерения са чути и “записани”, запомнени в думите на съвременната българска литература. В думите на Теодора Димова, които разтърсват и с крясъка, и с топлотата, и с милостивото си съпричастие-съучастие в болката. Романът “Майките” бе удостоен и с наградата за литература на град София, и с невероятен читателски интерес, за броено време книгата претърпя две издания. На сцената на Театър 199 “Майките” получи и своята запомняща се театрална версия под заглавие “Невинните”.
Поредният съдбовен романов “експеримент” на Теодора Димова е и поредният й голям успех. В знак на дълбока и всеобемаща обич към своя баща, писателя Димитър Димов, когото Теодора губи, когато е едва шестгодишна, тя решава да продължи назавършания му роман без заглавие, да го продължи както й диктуват сърцето и дарбата. Така се появява и “Адриана”, книга увлекателна до без дъх, която ни смайва със своята уникалност. В участта на главната героиня, 93-годишната Адриана, се съдържат едновременно и безпредела на незабравимите Димитър Димови героини, съдбовните жени на трите му големи романа, и всеобемащия женски свят на Теодора Димова.
До автентичните думи на Теодора Димова можете да се докоснете в сряда, на 28 март, от 18 часа, в къщата музей “Иван Вазов”, където авторката ще чете от прозата и пиесите си в поредното, второ издание на “Срещи в сряда”.
Ще можете да закупите и изданията на “Жанет-45”, за да получите автограф от Теодора Димова.
 

По материали на организаторитеКоментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *