Това е България!

|
Датата е 12 декември 2003 г. Часът 19:00. Още с влизането в Зала 1 на НДК прави впечатление големия брой млади хора дошли да видят фолклорния спектакъл "Това е България!". Почти няма свободни места. Чуват се разговори на различни езици. Сред присъстващите е вицепрезидента Ангел Марин, много политици и бизнесмени. Публиката е нетърпелива и с аплодисменти призовава изпълнителите на сцената. А изпълнителите са Национален фолклорен ансамбъл "Българе" с ръководител Христо Стефанов. Негови са сценария, режисурата и хореографията на спектакъла. Преди началото на представлението Христо Стефанов сам излиза на сцената, за да благодари на присъстващите и спонсорите, помогнали този грандиозен спектакъл да стане реалност.
До тук стигат думите - нашите прости, човешки думи... Останалото е музика.
На сцената излиза Чужденеца (ролята се изпълнява от големия български актьор Георги Черкелов). Неговият път минава през всички области на България, запознава ни с фолклорните особености на всяка област, с историческата действителност, повлияла на песните, танците и обичаите на българите, предава непокорния дух, свободолюбието, отстояването на вярата...
Започва от Родопите по време на турското робство, показва особената жестокост на поробителя и твърдостта на българския народ, чиято вяра е изправена пред изпитания. "Когато поробени танциват и пеят - това е страшно и... божествено." Всичко това е представено с характерните за Родопския край музика и песни.
Следващата спирка на Чужденеца е последноосвободилата се от робство Македония. Млади, въоръжени българи се бият за своята свобода, развели знамето с извезаното "Свобода или смърт" и положили клетва да се борят до последна капка кръв, за да живеят децата им в свободна и Обединена България.
Пътят на Чужденеца продължава през Шоплука по време на Лазаров ден, където наблюдава характерното за този край надиграване, с пословичната си бързина на ритмите. Следва Северна България с игривите си и буйни танци, обвити често в мистика, където среща калушарите - те лекуват болните, гонят зли духове... Продължава към Добруджа, където земята ражда стръковете на живота и където фолклора е свързан предимно с обработването й. Изключително силна е следващата картина, в района на Странджа - земята на нестинарите. Изпълненият с мистика танц в огъня и сякаш свръхестествената музика, създават усещане за намеса на Бога или.. дявола. Трудно е да се опише с думи.
Пътуването на Чужденеца завършва в китна Тракия - най-плодородната земя в България, известна с изобилието си от плодове и зеленчуци, вино и ракия, аромат на рози и... красиви тракийки. И с песните и хората си, разбира се.
По време на целия спектакъл публиката се наслаждаваше на неописуемия глас на Албена Вескова и цяло съзвездие от български изпълнителни, на музиката и изключителните танци на ансамбъл "Българе". Както се разбира в края на спектакъла, основният спонсор, с изключителен принос, е живеещия в Швейцария търговец на цветни метали Ян Чарлз Андерсон. Самият той беше сред публиката и накрая излезе на сцената. Голяма част от зрителите, заедно с ансамбъла, се включиха в голямото българско хоро, с което завърши вечерта.
Това е България!


Коментари (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *